De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX- EN MIDKAP-INDEX LEVEREN BEIDE RUIM EEN PROCENT IN
KPN de gebeten hond
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs lieten beleggers gisteren hun oren hangen naar de koersontwikkeling op Wall Street, een dag eerder. De belangrijkste aandelenindex, de AEX, leverde uiteindelijk 7,8 punten (1,6%) in op 495,24. De Midkap hield het verlies met 5,45 punten (1,1%) op 476,41 relatief beperkt. Vooral belbedrijf KPN was de gebeten hond.

KPN moest uiteindelijk €0,24 (4,3%) terug tot 5,41. Voorbeurs liet de club van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer weten overeenstemming te hebben bereikt met het Amerikaanse BellSouth over hun gezamenlijke dochter E-Plus. BellSouth ruilt zijn belang in E-Plus in voor ruim 234 miljoen gewone aandelen KPN (9,4% van het totale aantal uitstaande aandelen). Hierdoor krijgt KPN het bij E-Plus volledig voor het zeggen, meldde het Nederlandse belbedrijf trots.

Beleggers lieten zich echter meer leiden door het feit dat KPN geen enkele formele afspraak met BellSouth heeft gemaakt over het tijdstip waarop deze de nieuw verworven aandeeltjes KPN mag verkopen. Doordat het belang van BellSouth onder de 10% blijft, is er geen zogenoemde lock up-periode gedurende welke het Amerikaanse belbedrijf de stukken KPN niet zou mogen verkopen.

Met andere woorden: er hangt een stuwmeer aandelen KPN boven de markt, en iedere belegger weet dat bij een groot aanbod en een gelijkblijvende vraag de prijs daalt, zelfs als dat aanbod een mogelijk aanbod is. Als BellSouth de stukken wil verkopen, zullen de Amerikanen nauw samenwerken met Scheepbouwer en de zijnen, hebben ze in Atlanta volgens KPN wél beloofd. In dat geval zal worden gehandeld in het belang van de aandeelhouders van beide belbedrijven, zo luidde het.

Effectenbank Stroeve zag een risico dat vorige week aanleiding vormde voor een neerwaartse bijstelling van het koopadvies (tot houden) bewaarheid worden. "Wij denken dat het belang (van BellSouth) in KPN niet past in de lange termijn strategie (van de Amerikanen), waardoor een pakket van 9,4% boven de markt hangt." Tot die conclusie kwam de markt dus ook...

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 23 lager, en twee hoger. Grootste procentuele stijgers was voedingsmiddelenconcern Numico (+3,4% op €27,25), grootste dalers - naast KPN - KPNQwest (-7,4% op €6,51) en kabelexploitant UPC (-4,4% op €0,43).

Uitgever VNU verloor 0,3% op €35,44. VNU-deelneming Netratings rapporteerde gisteren haar jaarcijfers. Nam de omzet met 15% toe tot $23,5 miljoen, het verlies vertienvoudigde tot $2,1 miljoen. Stroeve noemde dit verlies, gezien 'de enorm sterke kaspositie' van $322 miljoen, niet zorgwekkend. De effectenbank handhaafde dan ook haar koopadvies voor VNU.

De financiële waarden hadden te lijden onder cijfers van de Spaanse bank BBVA. Die maakte resultaten bekend over het vierde kwartaal van 2001 die duidelijk onder verwachting waren. Een aanzienlijk grotere toevoeging aan de stroppenpot maakte beleggers volgens handelaren kopschuw. Ook de Nederlandse financials hebben - onder meer in de VS (energiegigant Enron) en Argentinië - leningen uitstaan waarvan het nog maar de vraag is of (en wat) ervan terugkomt.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden uiteindelijk 21 lager en vier hoger. Grootste procentuele stijger was staal- en aluminiumconcern Corus (+0,8% op €1,26), grootste dalers automatiseerders Landis (-5,0% op €2,67) en CMG (-3,2% op €3,92).

Fabrikant van kopieerapparaten en printers Océ (-1,3 op €11,85) maakte gisteren bekend een nieuw model grootformaat hogesnelheidsprinter voor kleur en zwart-wit te zullen introduceren. Het gaat om het type 5250, een instapmodel op het gebied van grootformaat kleurenprinters. Het apparaat gaat zo'n €5000 per stuk kosten. Hoeveel Océ ervan verwacht te verkopen, zegt het bedrijf niet.

Op de lokale markt verloor bouwer Ballast Nedam €0,13 op €17,25. Het bedrijf ontkende gisteren berichten in de Volkskrant waarin gesteld werd dat de bouwer te hoge facturen stuurde bij de bouw van de Schipholtunnel.

Fabrikant van niet-drijfgashoudende pompjes Airspray (+€0,30 op €18,30) liet weten een nieuwe toepassing te hebben ontwikkeld voor één van zijn pompjes, de symbiodispenser.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.