|
Minister Eichel (Foto: EPA)
|
BRUSSEL - Duitsland vindt de waarschuwing die de Europese Commissie aan haar adres heeft gegeven overdreven. Volgens minister van Financiën Eichel zien de economische vooruitzichten er steeds gunstiger uit en zal het begrotingstekort de 3%- norm niet overschrijden. "Wij zijn het helemaal eens met de Commissie dat de lopende begroting naar de letter moet worden uitgevoerd en dat er extra bezuinigd moet worden als de doelstellingen niet gehaald dreigen te worden. Een rem op de uitgaven is al regeringsbeleid."
Eichel zit op rozen, hij kan nu de hand op de knip houden wat betreft alle wensen van zijn collega-ministers. Maar bondskanselier Schröder is een half jaar voor de verkiezingen minder gelukkig met een dergelijke publieke waarschuwing aan het adres van het grootste euroland. Nota bene Duitsland heeft in 1997 geëist dat er strakke regels kwamen, het Stabiliteitspact, dat de eurodeelnemers dwingt hun begrotingen in evenwicht te brengen. De architect van dat pact, de toenmalige Duitse minister van Financiën Waigel sprak gisteren van enorm prestigeverlies en veroordeelde de regering Schröder dat die het zo ver had laten komen.
Volgens Eichel zal de eerste helft van dit jaar nog moeilijk zijn. De Duitse regering verlaagde gisteren officieel de groeiprognose in het verkiezingsjaar 2002 van 1,25 tot 0,75%. De bewindsman denkt echter dat de groei in de tweede jaarhelft tot 2,5 à 3% kan aantrekken en voor 2003 voorziet hij 2,25% groei. De inflatie zal afnemen van 2,5% tot 1,5%. Eichel gaf verkeerd beleid van de vorige regering Kohl en de elfde september de schuld. Hij ziet de waarschuwing van de Commissie niet als een aanval op het beleid zelf.
Gisteren publiceerde eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) zijn bevindingen wat betreft een gezonde overheidsfinanciering voor zes landen, die wat moeilijker zitten. De eerste zes, waaronder Nederland waren al met vlag en wimpel geslaagd. Bij de huidige groep zaten naast Duitsland ook Portugal en verder Frankrijk dat de dringende raad kreeg de begroting in 2004 in evenwicht te hebben. Daarmee had de Commissie geen leuke boodschap voor drie landen die dit jaar verkiezingen hebben.
Uiteindelijk bepalen medio februari de Europese ministers van Financiën of Duitsland en Portugal echt een 'gele kaart' krijgen, maar het feit dat de Commissie dat gisteren unaniem heeft aanbevolen is op zich al ophef genoeg. Eichel zal een Duitse veroordeling in elk geval niet met een veto afserveren. "Wij zijn ervoor om tijdig aan te bel te trekken en als we dat nu niet doen, wanneer nemen we onze verantwoordelijkheid dan wel. Rekening houden met verkiezingen kunnen we niet, want het regent verkiezingen in de Europese landen", aldus Solbes.