De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Directievoorzitter De Boon
per februari weg bij Cebeco

Van een onzer verslaggevers

   
 

NIEUWEGEIN - Directievoorzitter Herman de Boon vertrekt per 1 februari bij de coöperatieve Cebeco Groep. Dat is de uitkomst van een ledenraadvergadering die Cebeco gisteren hield in Nieuwegein. De raad besloot daar tot een beperking van Cebeco's activiteiten: de coöperatie van boeren en tuinders zal zich in de toekomst 'concentreren' op haar activiteiten op het gebied van pluimvee en varkens (80% van de omzet). Voor de activiteiten op het gebied van aardappelproducten en zaden gaat Cebeco op zoek naar kopers.

Het mogelijke vertrek van De Boon lekte eerder deze week al uit. Volgens Henk Tiesinga, voorzitter van de raad van commissarissen van Cebeco, werd mét de hoofddirectie ook de functie van directievoorzitter De Boon overbodig, omdat Cebeco af wil van de zogenoemde topcoöperatie.

Cebeco Groep (omzet €6,8 miljard, 11.000 werknemers) is een getrapte coöperatie van boeren en tuinders: 40.000 van deze agrarische bedrijven zijn aangesloten bij ongeveer 20 lidcoöperaties, die op hun beurt zijn aangesloten bij 'topcoöperatie' Cebeco. Van die structuur zou ook (een deel van) de ledenraad afwillen, maar het besluit daartoe nam de raad gisteren nog niet.

Volgens een ingewijde zijn sommige leden al langer erg slecht te spreken over het functioneren van de hoofddirectie. De lidcoöperaties zouden de afgelopen jaren keer op keer financieel bij hebben moeten springen, om verliezen als gevolg van verkeerde beslissingen van de hoofddirectie te pareren.

Een structuurwijziging zou de hoofddirectie dan ook voorgoed buitenspel moeten zetten. Nu de ledenraad daarmee nog niet heeft willen instemmen, neemt Ton Houben de taken van De Boon tijdelijk over. Houben zat als interim bestuurder al sinds november 2001 in de hoofddirectie en was daarin tot op heden verantwoordelijk voor de financiën. De zelfstandig adviseur, verbonden aan Boer & Croon Executive Management, wordt nu ook verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.

Het vertrek van De Boon is het laatste in een lange reeks. Zo legde vorig jaar augustus Leo Kooy zijn functie neer, na vijf jaar lid te zijn geweest van de hoofddirectie. In oktober van hetzelfde jaar nam David Luteijn, voorzitter van de raden van bestuur en commissarissen, na 14 jaar afscheid.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen vormen bij Cebeco per 1 januari 2001 een zogenoemde 'personele unie'. De leden van de raad van bestuur van de coöperatie Koninklijke Cebeco Groep vormen tevens de raad van commissarissen van de besloten vennootschap Cebeco Groep bv.

Het bestuur van de coöperatie zit de ledenraad voor en voert diens besluiten uit. Het bestuur heeft de dagelijkse leiding van de coöperatie uitbesteed aan de hoofddirectie. Die laatste staat onder toezicht van de raad van commissarissen. Het is dus níet zo, dat de commissarissen toezicht houden op zichzelf, benadrukt een zegsman van Cebeco.

Luteijn zou eigenlijk in mei 2001 al worden uitgezwaaid. Na twee volledige termijnen van zeven jaar voorzitterschap kon hij niet nóg eens tot voorzitter worden benoemd. Luteijn moest zijn vertrek echter uitstellen tot oktober, omdat de ledenraadvergadering die hem uit zou zwaaien niet plaats kon vinden in verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz).

In december daaropvolgend legden vice-voorzitter Cees Wantenaar en Hessel Bierma hun functies neer. Wantenaar was bestuursvoorzitter van de coöperatie Cavo-Latuco uit Utrecht; Bierma van ACM in Meppel. Toen deze twee coöperaties fuseerden tot Agrifirm werd besloten dat één - nieuwe - bestuursvoorzitter (Theo Koekoek) de fusiecombinatie zou gaan leiden.

Daarmee verloren Wantenaar en Bierma niet alleen hun baan bij Cavo-Latuca, respectievelijk ACM, maar ook hun plaatsen in het bestuur van Cebeco Groep, dat gevormd wordt door de voorzitters van de vier grootste lidcoöperaties, één onafhankelijke voorzitter, vertegenwoordigers van de middelgrote en kleine lidcoöperaties en 'externen'.

Ton Houben is 51 en heeft een lange carrière achter de rug bij Philips. Na een dienstverband van 20 jaar werd hij in 1998 zelfstandig interim-manager. Sinds 2001 is hij geassocieerd met Boer & Croon. De Boon - net 12,5 jaar in dienst - blijft Cebeco adviseren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.