BRUSSEL - De Europese Commissie wil geen ordinaire koehandel over de kosten van de uitbreiding van de Unie met tien nieuwe landen in 2004. "Dit is het best mogelijke resultaat en geen uitnodiging tot uitgebreide onderhandelingen", stelde eurocommissaris Verheugen (Uitbreiding) gisteren bij de presentatie van het commissievoorstel voor de financiering van de uitbreiding.
Verheugen reageerde hiermee op de standpunten van grote nettobetalers zoals Nederland en Duitsland, die iedere inkomenssteun voor de boeren in de voornamelijk Oost-Europese kandidaatlanden radicaal willen boycotten als er niet meteen afspraken worden gemaakt over het afbouwen van die subsidies na 2006.
Ze zijn bang dat de landbouwsubsidies anders onbetaalbaar worden. Grote landbouwnaties als Frankrijk en Spanje zijn juist mordicus tegen iedere verschraling van de subsidiepotten.
|
Commissaris Verheugen (Foto: AP)
|
De commissie wil echter niet dat er een verband wordt gelegd tussen de uitbreiding en de broodnodige hervorming van het Europese landbouwbeleid. "Ik kan me niet voorstellen dat een betrouwbare lidstaat als Nederland dat zou doen", zei Verheugen.
In de plannen van de commissie krijgen de boeren in de nieuwe EU-landen na hun toetreding in 2004 een kwart van de inkomenssteun die hun collega's in de huidige EU ontvangen. Dat moet geleidelijk oplopen tot 100 procent in 2013.
Polen, dat vier miljoen kleine boeren telt, Hongarije en Slowakije hebben gisteren meteen gezegd dat dit bod veel te laag is. Zij willen 100 procent vanaf de eerste dag van hun lidmaatschap. Maar Verheugen wees er op, dat er dan geen enkele prikkel zou zijn om de ouderwetse landbouw in de nieuwe EU-landen te moderniseren.
Bovendien wordt er veel geld uitgetrokken voor plattelandsontwikkeling. Qua koopkracht krijgen de nieuwe landen wel degelijk evenveel als de 'oude' leden, aldus Verheugen.
In totaal gaat de uitbreiding tussen 2004 en 2006 een kleine 40,2 miljard euro kosten, zo'n twee miljard euro minder dan in 1999 is afgesproken in Berlijn, waar de begroting voor de periode tot en met 2006 werd vastgesteld. Voor landbouwbeleid is 9,5 miljard euro uitgetrokken en 25,5 miljard voor steun aan arme regio's (structuurfondsen).
"Dit is een duidelijk signaal aan de belastingbetalers in de lidstaten dat uitbreiding mogelijk is binnen de bestaande afspraken", zei eurocommissaris Schreyer (Begroting). Zij rekende voor dat de uitgaven per jaar neerkomen op 0,14 procent van het bruto binnenlands product van de vijftien EU-landen. "Dat is waar voor je geld en een goede investering in de toekomst", aldus Schreyer.
De commissie trekt ook extra geld uit voor het sluiten van verouderde kernreactoren in Slowakije en Letland. Noord-Cyprus wordt een worst van 206 miljoen euro voorgehouden in de hoop dat het geld de Grieken en Turken ertoe zal aanzetten de strijdbijl te begraven, zodat Cyprus als één land tot de Unie kan toetreden.
De vijftien EU-landen moeten de voorstellen van de commissie nu nog goedkeuren. Er wordt een moeizame discussie verwacht, vooral omdat Frankrijk en Duitsland door de verkiezingen in hun land weinig manoeuvreerruimte hebben. De bedoeling is de onderhandelingen met de kandidaat-landen eind dit jaar af te ronden, zodat ze in 2004 kunnen toetreden.