De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kaboel krijgt geen
extra troepenmacht

Van onze correspondent

   
 

KABOEL - Europa en de Verenigde Staten weigeren de multinationale vredesmacht in Afghanistan uit te breiden en veel langer in het land te houden dan eind juni. Pogingen gisteren van de Afghaanse interim-premier Hamid Karzai om ook de Verenigde Naties te bewegen tot het zenden van een grote vredesmacht leken eveneens te stranden.

De door Groot-Brittannië geleide, 5000 man sterke veiligheidsmacht, ISAF, waar ook Nederland aan deelneemt, zorgt alleen voor de veiligheid in Kaboel en de militaire luchtmachtbasis Bagram. Karzai wil dat een grotere internationale troepenmacht ook de rest van het land veilig maakt.

Dat laatste blijft een voorwaarde voor het opstarten van de beloofde hulp aan Afghanistan, nu nog onmogelijk omdat verzetshaarden van Taliban en Al-Qaeda de wegen onveilig maken buiten de steden. De Amerikanen op hun beurt willen zo lang blijven als nodig is om Al-Qaeda volledig op te rollen, maar schuwen de rol van vredesmacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Hamid Karzai (Foto: AP)
De Amerikaanse president George Bush heeft Karzai deze week in Washington een alternatief beloofd. De VS zullen meewerken aan het opzetten van een regulier Afghaans leger. Parijs en Londen hebben zich inmiddels bij dat initiatief aangesloten. Karzai vreest echter dat zoiets te lang zal duren en het vertrek van ISAF, in juli, een nieuw machtsvacuüm kan scheppen.

Stammenstrijd

Een dreigend offensief bij de stad Gardez van Taliban- en Al-Qaeda-aanhangers, geleid door oud-Taliban minister Jalalludin Haqqani, nieuwe stammengevechten daar en een nog steeds dreigend conflict rond Herat onderstrepen evenwel het pleidooi van Karzai.

Dat niet ieder buitenlands ingrijpen vlekkeloos verloopt, weten de Amerikanen inmiddels ook. Eind vorige week rolden de Amerikanen in Kharz in de zuidelijke provincie Uruzgan een Taliban-bolwerk op. Gisteren bleek echter, dat de Amerikanen terecht waren gekomen in een stammenoorlogje. Er werden 18 mannen gedood, naar later bleek mannen van een anti-Taliban commandant.

In het Pakistaanse Quetta heeft de politie gisteren twee ondergedoken oud-ministers van het Taliban-bewind in de kraag gevat. Het gaat om de vroegere opperrechter Maulawi Noor Mohammad Saqib en onderminister van Buitenlandse Zaken, Maulvi Abdul Rehman Zahid. Of het duo aan de Amerikanen zal worden overgedragen was gisteren nog niet bekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.