AMSTERDAM - Honderdduizenden Nederlandse wintersporters zien door de extreem hoge temperaturen in West-Europa hun sneeuwvakantie in het water vallen. Evenals in ons land bereikt het kwik momenteel ook in populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk ongekende hoogten voor deze tijd van het jaar.
Bovendien is het al meer dan een maand geleden dat in de skioorden het laatste dikke pak sneeuw is gevallen. De sneeuw in de dalen is grotendeels weggesmolten en wat er nog van over is, is papperig.
|
Sneeuw is ver te zoeken voor de wintersporters in het Franse skioord Morillon. (Foto: ANP)
|
Ook op hoger gelegen plekken zijn de skipistes veelal slecht. Hoewel hier wel voldoende sneeuw ligt, zijn de meeste pistes een en al ijs omdat er al zo lang geen vers pak meer is gevallen. Omdat de weersvooruitzichten geen enkele verandering laten zien, dreigt daarom de naderende voorjaarsvakantie voor de vele Nederlanders die naar de Alpen afreizen om de lange latten of het snowboard onder te binden, op een flinke teleurstelling uit te lopen.
"Momenteel worden in de dalen van bekende wintersportoorden temperaturen gemeten tussen de tien en vijftien graden. Normaal ligt de temperatuur hier in deze tijd overdag net iets onder het vriespunt", vertelt Ineke Dorresteijn van Weerbureau HWS in Soest.
Wie ondanks de negatieve weerberichten de komende dagen toch op wintersport wil gaan, doet er volgens het weerbureau verstandig aan om een dorpje uit te kiezen op minimaal 2300 meter. Daar ligt momenteel de sneeuwgrens.
Gewonden
De slechte sneeuwcondities zorgen overigens niet alleen voor veel frustratie, ook het aantal gewonde wintersporters neemt hierdoor toe. "Omdat veel gemakkelijke, laag gelegen pistes zijn gesloten vanwege het gebrek aan sneeuw, wijken veel onervaren skiërs uit naar hoger gelegen moeilijkere pistes. Daar gaat het dan vaak mis", aldus Henk Dokter van Internationale Ambulance, de organisatie die gewonde wintersporters terug naar Nederland brengt.
Momenteel heeft Internationale Ambulance dit wintersportseizoen in vijftig gipsvluchten al ruim vierhonderd brekebenen voortijdig terug naar Nederland gebracht. Dat is iets meer dan vorig jaar in deze tijd.
Winter van slag
In Bad Wörishofen in de Duitse deelstaat Beieren, is gistermiddag een temperatuur gemeten van 19,8 graden Celsius. Wintersporters zullen in deze regio de komende dagen niet aan hun trekken komen. Meteorologen sluiten zaterdag een temperatuur van 20 graden niet uit.
Ook in het veel noordelijker gelegen Brandenburg gedraagt het klimaat zich anders dan normaal. In Potsdam is de eerste veldmeikever gesignaleerd. Omdat het diertje, dat zich voedt met bladeren van loofbomen, dreigde te verhongeren, is het ondergebracht in het ministerie van Milieu. |