AMSTERDAM - Misschien is het toeval, maar in 'Oranzj' (Oranje), een hypermodern ingerichte gelegenheid aan de voet van het Kremlin, had ik nog nooit eerder Nederlanders gezien. Het is veeleer een plek voor de Moskouse 'beau monde' die geen enkel bezwaar heeft om acht euro neer te tellen voor een glas witte wijn. Het is vlak om de hoek bij het Rode Plein, met een prachtig uitzicht op het Bolsjoj Theater.
Maar gisteravond zat er een verloren groepje toeristen uit Nederland. Met sneeuw wegsmeltend op hun schouders. Het gesprek ging, behalve over de prijs van de koffie (vier euro), over het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima. En hoe jammer het was dat ze de beelden daarvan niet in hun Moskouse hotelkamer konden ontvangen. "Ik ben eigenlijk niet zo koningsgezind hoor", zei een mevrouw uit Zwolle. "Maar ik vind het jammer dat ik nu alles moet missen."
Haar reisgenote, een struise Brabantse, vertelde wél een grote fan van het Huis van Oranje te zijn. Ze had haar trip naar Sint-Petersburg en Moskou bijna vanwege het Oranjehuwelijk afgezegd. Was er dan echt geen enkel Russisch tv-kanaal dat het huwelijk uitzond? Koningin Beatrix had in de verte toch ook Russisch bloed?
Uw correspondent kon de dames uiteindelijk geruststellen. Hare Majesteits ambassadeur Tiddo Hofstee en zijn echtgenote Loes, zus van Justitie-minister Benk Korthals, hebben hun residentie in hartje Moskou komende zaterdag voor alle Nederlanders opengesteld. Vanaf een tv-scherm kunnen de huwelijksplechtigheden rechtstreeks worden gevolgd.
Voorts is er 's avonds een groot Oranjebal, waar onder andere Argentijnse sjasliek en Hollandse zuurkool met worst op het menu staan. Alsmede een swingend salsaorkest. "Er komen ook veel Russen die werken voor Nederlandse bedrijven", zegt Charles Boonzaayer van de Moskouse Brasserie du Soleil die het feest organiseert. "Nederlanders, Argentijnen én Russen lijden hier al aan de Oranjekoorts."