De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Provincie Argentinië
wil onafhankelijkheid

Van onze correspondent

   
 

BUENOS AIRES - De Argentijnse provincie San Luís overweegt de onafhankelijkheid uit te roepen. De plaatselijke autoriteiten betichten de federale regering in Buenos Aires van wanbestuur en vrezen een aanslag op de geldreserves van de kleine, maar welvarende provincie.

Bovendien bestaat er in San Luís grote verontwaardiging over de behandeling die de ex-gouverneur van de provincie, Rodriguez Sáa, ten deel viel in de hoofdstad tijdens zijn korte presidentschap. Sáa verbleef slechts een week rond de afgelopen kerstdagen in het Casa Rosada: hij was de opvolger van Fernando de la Rúa die het paleis ijlings moest verlaten na op plotselinge escalatie van de economische crisis en de massale protesten van de bevolking tegen de beperking van geldopnamen.

De meeste politici in de kosmopolitische hoofdstad maakten er destijds geen geheim van de vrijwel onbekende Sáa te beschouwen als een misplaatste dreumes uit de provincie. Zijn soms wat minder geraffineerde voorkomen en optreden bevestigden dit vooroordeel. Na een week werd de ex-gouverneur alweer weggestuurd door de heersende politieke klasse van de hoofdstad, die Sáa bij nader inzien niet langer wenste te tolereren.

Eersteklas

"Wat ze daar in Buenos Aires ook verkondigen, niemand kan weerleggen dat de man die 18 jaar aan het hoofd stond van San Luís een eersteklas bestuurder is", oordeelt Luís Lusquinos, ex-kabinetschef van de provinciale regering.

San Luís is het buitenbeentje van Argentinië. De provinciale overheid heeft geen schulden. De begroting van de plaatselijke overheid produceert met regelmaat forse overschotten. Gepensioneerden krijgen stipt op tijd uitbetaald en ook de begunstigden van verschillende sociale programma's ontvangen zonder vertraging hun uitkering.

De werkeloosheid is er gering. San Luís trekt een groeiend aantal industrieën aan met fiscale lokkertjes en heeft een eersteklas wegennet. De gelijknamige provinciale hoofdstad ziet er keurig uit: er zijn geen vervallen gebouwen, geen verwaarloosde parken, netjes aangeveegde trottoirs en moderne milieuvriendelijke stadsbussen.

Zelfs het overheidsapparaat werkt zoals het hoort. Ambtenaren zijn behulpzaam en kwijten zich van hun plichten met een voor Argentijnse begrippen onwaarschijnlijke toewijding. Kortom: San Luís valt absoluut uit de toon.

De ernst waarmee de provinciale regering al decennia werkt aan een betere toekomst is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De Wereldbank geeft San Luís de hoogst haalbare kredietwaardigheidsgraad, vergelijkbaar met die van de rijkste industrielanden. Dit betekent dat banken in de rij staan om geld te lenen aan de provinciale overheid. Deze heeft echter geen leningen nodig.

Openbaar geheim

Een groep prominente zakenlui en politici van San Luís heeft nu de handen ineengeslagen om hun provincie los te maken uit de Argentijnse federatie. Het is een openbaar geheim dat zij zijn samengebracht door een oud-gouverneur en ex-president Sáa.

Uit een eerste opiniepeiling onder de plaatselijke bevolking blijkt dat 67 procent het streven naar onafhankelijkheid steunt. Probleem is wel dat de grondwet van Argentinië niet voorziet in de afscheiding van autonome provincies.

Wetgeleerden zijn het er over eens dat het federale bestel reeds impliceert dat provincies er in theorie uit kunnen treden. Maar hoe dat precies z'n beslag zou moeten krijgen, is een raadsel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.