WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdagavond in zijn 'State of the Union' gewaarschuwd voor een "as van kwaad" van landen als Noord-Korea, Irak en Iran. Hij zei in zijn jaarrede alles in het werk te stellen om de tienduizenden in Afghanistan getrainde terroristen, die hij tikkende tijdbommen noemde, buiten gevecht te zullen stellen. De Arabische wereld reageerde woedend op de speech van Bush, waarin de Arabieren hun vermoeden van de onvoorwaardelijke steun van Washington aan Israël bevestigd zien.
Bush lijkt de Amerikanen en de rest van de wereld voor te bereiden op een uitbreiding van de 'oorlog tegen het terrorisme'. Dit zeggen Amerikaanse analisten na de State of the Union.
Volgens de politicoloog Sabato van de Universiteit van Virginia "was dit een zeer krijgshaftige toespraak". Volgens Sabato leek het erop dat Bush het einde wilde afkondigen van de "Afghaanse fase" van de oorlog en zijn toehoorders wilde voorbereiden op een "nieuwe, vergaande uitbreiding van deze oorlog".
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, zei "dat de VS met deze arrogante opmerkingen zijn ware gezicht toont en bewijst zijn hegemonie over de hele wereld te willen vestigen."Volgens Irak maakt de VS zich schuldig aan "staatsterrorisme tegen eenieder die het niet met hen eens is."
Door Amerika veroordeelde militante Palestijnse organisaties als Hamas en de islamitische Jihad, alsmede de Libanese Hezbollah-beweging, vinden dat ze elk recht hebben "om zich tegen de zionistische bezetter te verzetten". Ze kondigen ook aan door te gaan met hun acties tegen Israël. "We wijzen de bedreigingen en de Amerikaanse vijandigheid tegenover de Palestijnse staat af", aldus een woordvoerder van Hamas in Gazastad.
De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zei dat Bush onderscheid dient te maken tussen terroristen en vrijheidsstrijders. Hij liet hierop volgen dat Israël "de grootste terroristische natie van de wereld" is.
In landen als Pakistan, Maleisië en de Filippijnen, waar de regeringen onder Amerikaanse druk staan mee te werken in de strijd tegen het internationale terrorisme, waren de reacties gemengd. Terwijl regeringsleiders zich voorzichtig positief opstelden, lieten oppositieleiders duidelijke kritiek horen.
Munawaar Hasan, een leider van de Pakistaanse Jamaat-e-Islami, voorspelde dat de toespraak van Bush de woede onder moslims over het partijdige Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten alleen maar zal vergroten. Politieke leiders in Somalië en Bosnië reageerden positiever. De Somalische president Abdiqasim Salad Hassan zei de toespraak te verwelkomen en wendde zich meteen tot de VS voor steun in de strijd tegen "alle mogelijke vormen van terrorisme in Somalië". Bush zei dat de Amerikaanse marine in de wateren voor de Somalische kust patrouilleert om wapens voor terroristen te onderscheppen.
In Bosnië verklaarde Ivica Misic, onderminister van buitenlandse zaken en hoofd van het antiterrorismeteam van de regering, dat Bosnië nauw samenwerkt met de VS. "Bosnië besloot definitief welke kant het zou kiezen" na 11 september, aldus Misic.