De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Beroemde Afghaanse
boeddhabeelden
onherstelbaar beschadigd

   
 

door Willem Kool LONDEN - De vernietiging van de drie reusachtige boeddhabeelden in Bamiyan vorig jaar maart door buitenlandse Al-Qaeda-strijders is zo grondig geweest dat deze niet kunnen worden gerestaureerd.

Niets, maar dan ook helemaal niets is van de circa 2000 jaar oude afbeeldingen overgebleven. Slechts gruis en wat brokken steen markeren de markante historische plek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x384, 19kb)
Directeur Bucherer
Directeur Paul Bucherer-Dietschi van het Afghanistan Museum en het Afghaans Instituut in het Zwitserse Bubendorf - de tijdelijke bewaarplaats van bedreigde Afghaanse kunstschatten - is tot nu toe één van de weinige deskundigen die de rampplek hebben bezocht. Hij is met de culturele VN-organisatie Unesco één van de drijvende krachten de beelden opnieuw op te bouwen, te beginnen met het grootste boeddhabeeld dat liefst 53 meter hoog was en met de rug zat vastgeklonken in de rotsen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Het machtige beeld van het enorme in rotsen uitgehakte boeddhabeeld. (Foto: REUTERS)
"De reconstructie van de drie boeddha's heeft in Afghanistan absoluut de hoogste politieke prioriteit. Zowel de leiders als de man in de straat zien de wederopbouw als een symbool van de bevrijding van de Taliban. De beelden brengen alle etnische en religieuze groepen bij elkaar. Het was de trots van de islam dat Allah de afbeeldingen altijd heeft gerespecteerd", zegt Bucherer in Londen, waar hij op de internationale persclub verslag doet van zijn zesweekse verblijf in Afghanistan.

Tot schrik van de aanwezigen deelt hij mee dat de drie boeddhabeelden - in 100 jaar uit de rotsen gehakt met behulp van enorme bamboestellages - voor de volle honderd procent op professionele manier zijn vernietigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 33kb)
Nu de trieste leegte nadat het 53 meter hoge beeld onder de Taliban vernietigd is. (Foto: AP)
Nadat de Taliban na 1995 eerst met tanks de hoofden eraf hadden geschoten en de kleurrijke fresco's hadden weggehaald, hebben volgens de plaatselijke bevolking twee Tsjetsjeense explosievenexperts de beelden opgeblazen.

Zij kregen steun van buitenlandse Al-Qaeda-strijders, omdat de plaatselijke Taliban-soldaten weigerden aan de destructie mee te doen.

Voor het dynamiet werden gaten van 1,20 tot 1,80 meter diepte geboord die een doorsnede hadden van vier centimeter. Via touwen vanaf de rotsen voerden zij hun werk uit.

Zes vrachtwagens vervoerden vervolgens de resten naar Pakistan, waar de stukjes rots net zoals delen van de Berlijnse Muur nu worden verkocht aan toeristen.

Foto's

Omdat in 1970 bij toeval een Duitse cartograaf, Robert Kostke, nauwgezette foto's heeft genomen van het grootste boeddhabeeld, kan volgens Bucherer dit beeld tot op 1,7 cm nauwkeurig worden nagemaakt. "Het blote oog zal de afwijkingen niet kunnen zien", stelt hij. Eind april of begin mei wordt er in Kaboel een speciaal seminar gehouden over de reconstructie van de beelden.

"Wij willen geen Disneyland-toestanden. Het moet historisch overtuigend zijn. Uiteindelijk beslist de Afghaanse regering of de beelden terugkomen", benadrukt Bucherer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x332, 21kb)
Kaart van Afghanistan
Hij verwacht dat de reconstructie met de huidige technische mogelijkheden drie tot vier jaar zal duren. De kosten schat Bucherer op 33 tot 55 miljoen euro.

De vernietiging van de boeddha's vormt slechts een deel van de schade die is aangericht aan het Afghaanse cultuurgoed onder het Taliban-regime.

Zo hebben Al-Qaeda-strijders in het museum van Kaboel alle kunst met menselijke afbeelding kapot geslagen. Ook hier is eeuwenoude kunst onherstelbaar vernietigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.