De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer akkoord
met beperking
Koninklijk Huis

Van onze parlementaire redactie

   
 

Den Haag - De Tweede Kamer gaat akkoord met een plan van koningin Beatrix en premier Kok om het aantal leden van de koninklijke familie waarvoor de minister-president politiek verantwoordelijk is, te beperken.

Hierdoor zullen de kinderen van prins Johan Friso en prins Constantijn niet meer onder die verantwoordelijkheid vallen, ook al blijven ze wel in aanmerking komen voor de troonopvolging. De kans dat die kinderen daarvoor ooit geroepen zullen worden is in de ogen van de regering gering, terwijl volgens haar de ministeriële verantwoordelijkheid op die kinderen wel een zware druk legt.

Het wetsvoorstel wordt eerdaags bij de Tweede Kamer ingediend. De regering heeft daarmee willen wachten tot na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Geheime gesprekken

Inmiddels hebben de premier en zijn ambtenaren de verschillende fracties onder grote druk gezet dat voorstel te aanvaarden. Tal van geheime gesprekken tussen premier Kok, ambtenaren en parlementariërs hebben plaats gevonden om aarzelingen weg te nemen en een snelle soepele Kamerbehandeling mogelijk te maken.

De PvdA, D66 en GroenLinks zijn zonder meer voor. Bij de VVD wordt er ververschillend over gedacht, maar fractievoorzitter Dijkstal vindt het best zolang het CDA maar geen problemen zou maken.

CDA-fractievoorzitter Balkenende neigt met zijn fractie voor te stemmen nu het wetsvoorstel zo nadrukkelijk de steun heeft van koningin Beatrix, ook al speelt dat formeel geen rol.

Tot op heden is de premier tegenover het parlement verantwoordelijk voor het doen en laten van verwanten van het staatshoofd tot de derde graad en hun partners. Dat zijn dezelfde die ook in aanmerking komen voor de troonopvolging. In de praktijk betekent dit dat Kok ook ter verantwoording kan worden geroepen voor het doen en laten van de kinderen van prinses Margriet wat in de praktijk overigens weinig voorstelt.

De regering wil nu de koppeling tussen het lidmaatschap van het Koninklijk Huis en de mogelijkheid van erfopvolging doorsnijden en de ministeriële verantwoordelijkheid in de toekomst beperken tot verwanten van het staatshoofd in de tweede graad. Dit moet ingaan zodra prins Willem-Alexander de troon bestijgt.

Dan vallen de kinderen van prinses Margriet vanzelf buiten de troonopvolging en daarmee vallen ze niet langer onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Voor prinses Margriet en haar man wordt op de nieuwe hoofdregel direct al een uitzondering gemaakt. Voor hen blijft bij de troonbestijging van Willem-Alexander de ministeriële verantwoordelijkheid tijdelijk gelden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.