De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wijsman breekt met trainer
   
 

CALGARY/AMSTERDAM - De olympische koorts heeft een kleine twee weken voor aanvang van de 19e Winterspelen een eerste slachtoffer geëist. In Calgary, waar de kernploegen van de KNSB een laatste trainingskamp beleggen, maakte Marieke Wijsman gisteren wereldkundig dat zij met onmiddellijke ingang gebroken heeft met haar trainer Wopke de Vegt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Wopke de Vegt (links) en Marieke Wijsman. (Foto: ANP)
De sprintster voerde communicatieproblemen als oorzaak aan voor de breuk met de coach die zich in de zomermaanden over haar ontfermde nadat Team Timmer BV ophield te bestaan. Anderhalve week geleden, tijdens de WK sprint in Hamar, loodste De Vegt haar op de valreep naar de Olympische Spelen. Wijsman start in Salt Lake City op de 1000 meter. Door wie ze daar zal worden begeleid, is vooralsnog niet bekend.

De Friese trainer, die gisteren spoorslags huiswaarts keerde, voelde zich bijzonder verbolgen over de gang van zaken. Het was de tweede maal dit seizoen dat hij op weinig elegante wijze aan de kant wordt geschoven. De Vegt heeft nog altijd een rechtszaak lopen naar aanleiding van de breuk met Marianne Timmer, die koos voor een contract met SpaarSelect nadat zich onduidelijkheden bleven voor doen over het vinden van een geldschieter.

"Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je als coach voor ieder wissewasje aan de kant wordt geschoven", meende hij. "Het wordt tijd dat we ons als trainers eens collectief beraden of het nog wel langer zo kan zijn dat we als aangeschoten wild in het rond lopen. Ik keur deze handelswijze ten zeerste af. Vooral wanneer je in ogenschouw neemt dat ik Marieke Wijsman na haar breuk met de ploeg van Timmer dag en nacht pro deo heb begeleid en een hoop tijd en geld in haar heb geïnvesteerd." "Ik bedank er voor geforceerd te blijven, wanneer er van de zijde van de sporter geen enkel gevoel meer is. Dan moet je opstappen, klaar. Daar wíl ik niet eens iets mee te maken hebben. Ik heb momenteel nog geen flauw idee wat zich allemaal werkelijk achter de schermen heeft afgespeeld, maar daar kom ik in Nederland gauw genoeg achter. Op de achtergrond spelen enkele externe krachten die ik niet kan sturen een bepaalde rol, dat lijkt me duidelijk. Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel."

Een schrale troost noemde De Vegt het feit dat Chef de Mission Leo Visser, Chef de Equipe Ab Krook en Joop Aberda van het Team de Mission van NOC*NSF zich achter hem schaarden. "Die vroegen zich gezamenlijk maar één ding af: waar gáát dit in hemelsnaam over?" Voor het overige bleef het voor de Fries gissen naar het hoe en waarom binnen het door Jorritsma Bouw gesponsorde team, waar voorts ook Wijsmans sparringpartner Yvonne Leever, assistent-coach Andries Kramer en begeleider/krachttrainer Tjalling van den Bosch deel van uit maken. "Misschien was de taakverdeling wel te verdeeld."

De eerlijkheid gebood De Vegt te zeggen dat hij op bepaalde vlakken wellicht iets zorgvuldiger had moeten zijn. "Op het intermenselijke gebied ben ik misschien soms slordig geweest waar het Marieke's gevoelens betreft. Maar ik ben een man van weinig woorden, die voortdurend prestatiegericht bezig is. Op dat gebied heb ik de zaak misschien niet altijd even goed ingeschat. Doorgaans voel ik het intuïtief wel aan wanneer er onderhuidse spanningen zijn, ik vang de eerste signalen meestal goed op. In dit geval heb ik echter totaal niets gemerkt, waardoor het gesprek dat ik zondagavond met Marieke heb gevoerd als een donderslag bij heldere hemel kwam. Laat ik zeggen dat ik hier geen dankbaar gevoel aan over houd." "Ik voel me behoorlijk schuldig over hetgeen hier gebeurt", excuseerde Wijsman zich. "Maar ik heb me pas een week geleden geplaatst voor de Spelen, pas hier in Calgary ben ik tot rust gekomen. Ik heb me nu pas gerealiseerd dat we zijn vastgelopen op het gebied van de communicatie. Al besef ik me terdege dat dit niet de beste manier is en dat het moment ongelukkig gekozen is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.