ZEIST - De arbitragecommissie van de KNVB deed gisteravond een laatste poging de breuk tussen Ajax en assistent-trainer Peter Boeve te lijmen. Tevergeefs. Beide partijen verschillen zo van mening over een passende functie als alternatief voor zijn assistentschap dat de arbitragecommissie over twee tot drie weken weinig anders rest dan het contract te ontbinden en er een afkoopsom op te plakken. Boeve denkt daarbij aan bijna €160.000, terwijl Ajax denkt dat de assistent-trainer nergens recht op heeft omdat hij passend werk weigert te aanvaarden.
Het draaide allemaal om een passende functie. Deze term staat in het contract van Boeve. De 44-jarige trainer uit Uddel ging contractueel akkoord met zijn verwijdering bij het eerste elftal als Co Adriaanse als hoofdtrainer zou worden ontslagen. De nieuwe trainer moest evenals Adriaanse anderhalf jaar daarvoor de vrijheid krijgen zijn eigen staf te formeren. Alleen zagen beide partijen dat niet direct als een scheiding van elkaars wegen en dus zou er worden gezocht naar een passende functie. Alleen werd de functie van jeugdtrainer contractueel uitgesloten.
Voor Boeve was een passende functie een rol bij het eerste elftal van Ronald Koeman. Die zag dit niet zitten en beantwoordde een telefoontje van Boeve niet, waarin hij zich aanbood. Of anders dacht Boeve aan het hoofdtrainerschap bij Germinal Beerschot Antwerpen en anders moest Ajax zich sterk maken voor een functie als assistent bij Feyenoord of PSV. Boeve las het woord passend als gelijkwaardig. "Van den Herik of Van Raay zien me aankomen", aldus Leo Beenhakker, technisch directeur bij Ajax.
Ajax bood op haar beurt diverse functies aan. Een plaats in de scoutingstaf van de club, hoofd jeugdopleiding bij Haarlem, hoofdtrainer per 1 juli 2002 of hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town, hoofdtrainer bij Ghana en zelfs het hoofdtrainerschap van Haarlem was even in beeld.
"Maar dat vond meneer te min", herinnerde Beenhakker, die zich eraan stoorde dat Boeve weigert mee te werken aan een oplossing. Hij zou samen met zijn adviseur Jan Reker, grote afwezige gisteren in Zeist, slechts uit zijn op een flinke financiële genoegdoening. Boeve op zijn beurt: "Het alternatief moet passen bij mijn leeftijd - ik ben te jong voor de scouting - bij mijn ambities en status. Geen van de functies voldoet. Ik raak volledig uit beeld. Daar komt bij dat een vertrek naar het buitenland gezien mijn gezinssituatie met drie tienerjongens, is uitgesloten. Antwerpen is voor mij de grens." Indirect sprak Boeve zichzelf hiermee tegen. Want waar hij bepleit een contract met de NV Ajax te hebben gesloten en dus niet 'gestald' kon worden elders dan bij Ajax in Nederland, daar bleek een detachering bij GBA in België, waar Ajax meerderheidsaandeelhouder is, dus wel mogelijk. "Ik wil het liefst gewoon bij Ajax blijven. Op mijn functioneren viel niets aan te merken. Dat is ook bevestigd. Hoewel onze wegen waarschijnlijk scheiden, blijf ik Ajacied. Ik heb met mijn drie zoons, die gestoken waren in het Ajax-tenue, al weer een wedstrijd bezocht."
Maar van werken voor de Amsterdamse clubs komt het niet meer. Beenhakker: "Zelfs ons voorstel tot de zomer scoutingwerk te verrichten tot we misschien een alternatief gevonden zouden hebben, accepteerde Boeve niet. Met behoud van salaris. Een echte Ajacied zou blijven. En via scoutingwerk blijf je in beeld. Misschien niet in beeld van de televisie, maar wel in beeld van de voetbalwereld. De groten der aarde van het voetbal kom je op je weg tegen. Het stoorde me verschrikkelijk dat hij onze fulltime scouts als Piet Keizer, Gerrie Muhren en Tonny Pronk afschilderde alsof ze niets voorstellen en minderwaardig werk doen." De arbitrage zal in haar vonnis moeten bepalen of het werk van scout wel wat voorstelt en of het passend alternatief zou zijn geweest voor Peter Boeve bij Ajax.