De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  KNVB houdt de deur open voor Van Basten

Van onze speciale verslaggever

   
 

ZEIST - Er blijft plaats voor Marco van Basten bij het Nederlands elftal. Directeur betaald voetbal Henk Kesler sluit niet uit dat de KNVB de vermaarde spits zal benaderen om na de zomer stage te komen lopen bij het Oranje van Dick Advocaat en Wim van Hanegem. ,,Ik weiger z'n komst uit te sluiten. Alleen kan daar pas sprake van zijn als hij de cursus trainer-coach betaald voetbal volgt op Zeist en we hem als stagiaire kunnen toevoegen aan de staf", aldus Kesler. Eerder opteerde ex-bondscoach Guus Hiddink met succes voor een dergelijke constructie met Frank Rijkaard, Ronald Koeman en Johan Neeskens.

Vanuit Zeist kreeg Van Basten voor de aanstelling van Advocaat en Van Hanegem de vraag gesteld of hij een functie bij Oranje zag zitten. Het verzoek aan de Utrechter, die bevestigend antwoordde, kwam omdat Kesler bij zijn rondgang om advies in te winnen over een nieuwe bondscoach iedere keer ook werd aangeraden om een trainer te benoemen uit de gouden lichting van het EK 1988. Deze jongens zouden dichter bij de huidige internationals staan dan vijftigers als Advocaat en Van Hanegem. En niet voor niets werd in eerste instantie Ronald Koeman benaderd, maar zag hij voor zichzelf een andere carrièrelijn in het verschiet en koos voor Ajax.

Van Basten haakte ondanks een eerdere toezegging af nadat hij van de handelswijze van de KNVB, en Kesler in het bijzonder, vernam. Ondanks dat Van Basten het weer voelde kriebelen vond hij het onacceptabel dat de voetbalbond zich liet leiden door adviezen van ex-bondscoach Louis van Gaal, die toch zo nadrukkelijk had gefaald en de spelers volgens hem was afgevallen in de affaire Denemarken-Nederland.

Hoewel Advocaat (ten tijde van de uitval van Van Basten in Telesport nog kandidaat-bondscoach) schrok, stapt Henk Kesler over de kritiek heen en wil zich toch eventueel sterk maken voor de voormalige aanvaller. In een eerste reactie liet Van Basten weten niets meer te zien in een rol bij Oranje en alleen voor de cursus trainer-coach betaald voetbal naar Zeist te willen komen.

Dick Advocaat, die het als trainer voorheen goed kon vinden met de speler Marco van Basten, zei in een reactie: ,,Ik gun Marco z'n mening. Alhoewel ik het natuurlijk niet leuk vond. Overigens stond zijn kritiek los van m'n afzegging in eerste instantie voor de functie van bondscoach. Daar lag het nee van David Murray, voorzitter van Glasgow Rangers, aan ten grondslag."

Alvorens Van Basten eventueel bij Oranje kan worden betrokken zal wel het nodige ruis van de lijn moeten worden gehaald tussen Van Basten en KNVB én Advocaat en Van Basten. Anders is de missie van Henk Kesler gedoemd te mislukken.

Buiten de positie van Van Basten zoekt bondscoach Advocaat nog wel een keeperstrainer voor Oranje. Ten tijde van Louis van Gaal werden achtereenvolgens Frans Hoek en Joop Hiele geleend van respectievelijk FC Barcelona en PSV. Deze week vindt tevens een gesprek plaats tussen Advocaat en teammanager Hans Jorritsma. De Hagenaar wil door met de klusjesman van Oranje, over wie de internationals altijd vol lof spreken.

Als Wim van Hanegem op 1 juli 2002 in volledige dienst treedt van de KNVB zal de assistentbondscoach waarschijnlijk ook een vertegenwoordigend jeugdteam voor zijn rekening nemen. In Zeist wordt gedacht aan -17 of -18. Van Hanegem zelf heeft oren naar zo'n functie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.