AMSTERDAM - De euro is de laatste dagen snel afgegleden ten opzichte van de dollar. Sinds vorige week is de wisselkoers gedaald van $0,89 naar $0,8590 gisteren aan het slot in Amsterdam, het laagste punt sinds juli vorig jaar. De reden is overduidelijk, eind vorige week liet de president van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, weten dat naar zijn idee de VS het ergste achter de rug hebben en dat de recessie weer gaat plaatsmaken voor een bescheiden groei.
In Europa zijn de tekenen van herstel nog altijd niet aanwezig, in tegendeel: de Spaanse minister van Financiën Rodriguez Rato, momenteel voorzitter van de eurogroep, liet gisteren weten dat voor de eurozone het dieptepunt in het eerste kwartaal van dit jaar blijft liggen. Er is misschien net geen lichte krimp meer zoals in het laatste kwartaal van vorig jaar, maar ook geen groei van betekenis.
In Duitsland ging de indicator van het bedrijfsvertrouwen weliswaar omhoog, maar kwam nog niet in de buurt van het niveau voor de elfde september. Ook andere economische gegevens wezen op een herstel ergens in de loop van dit jaar.
De Europese Centrale Bank liet weten dat de geldgroei in december niet verder is toegenomen, een belangrijke indicator dat de inflatie de komende tijd op de terugtocht zal blijven. Naar verwachting zal de ECB de rente de komende tijd dan ook handhaven op 3,25%. Sinds de introductie van de eurobiljetten en - munten is de euro nu bijna vijf cent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, een goede uitgangspositie voor de Europese export. Het importprijspeil stijgt daarentegen maar matig dankzij de laag blijvende olieprijzen.