De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VOPAK VERLIEST FORS NA AFGEVEN VAN WINSTWAARSCHUWING
KLM hoogvlieger
op beurs

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is gisteren positief begonnen aan de nieuwe handelsweek. Absolute uitblinker was KLM dat ruim 8% won onder invloed van het afbreken van de samenwerkingsgesprekken tussen British Airways en American Airlines. Volgens marktkenners is de kans op een fusie tussen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en British Airways nu weer sterk toegenomen.

Beleggers straften Vopak af voor het afgeven van de derde winstwaarschuwing in een half jaar.

De AEX-index sloot uiteindelijk 4,28 punten (oftewel 0,9%) hoger op 507,64. De Midkap kreeg er 4,35 punten (0,9%) bij op een slot van 484,36. Vooral het wederom toegenomen consumentenvertrouwen in Duitsland stemde de markt positief.

Met de winst van gisteren is de AEX-index nog ruim 4 punten verwijderd van een belangrijke weerstand die op 512 punten ligt. De beursgraadmeter hikt al wekenlang tegen deze barrière aan. "Als alles meezit, kunnen we er deze week doorheen", liet een optimistische handelaar weten.

Onder de hoofdfondsen waren er gisteren twintig winnaars en slechts vijf verliezers. De financiële waarden in de AEX bevonden zich allen aan de goede kant van de streep. Op de markt ging het verhaal rond dat Aegon (+0,1% op €28,29) een bod zou willen uitbrengen op de Mexicaanse branchegenoot Aseguradora Hidalgo. Een Aegon-woordvoerder liet doorschemeren dat het verzekeringsconcern wel interesse heeft, maar dat het onzeker is of het daadwerkelijk met een bod komt.

ABN Amro sprak tegen dat het Enron-debacle de bankverzekeraar nog meer schade berokkent dan de vermoedelijke €110 miljoen, waarvoor het inmiddels een buitengewone voorziening heeft genomen. Opgeluchte beleggers zetten het aandeel ABN Amro 1,2% hoger op €20,76. Ook Fortis (+1,1% op €27,75) en ING (+0,5% op €29,90) lagen goed in de markt.

Het aandeel KPN sloot met een winst van 2,2% op €5,96. Het was hongerige KPN-beleggers vorige maand na afloop van een lange buitengewone aandeelhoudersvergadering al opgevallen. "Bij KPN zijn er geen gratis lunches meer", stelt nu ook The Wall Street Journal Europe vast. Volgens de zakenkrant is door de bezuinigingswoede van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer de prijs van een warme maaltijd in de kantine van het hoofdkantoor in Den Haag zelfs verdubbeld naar circa €6. "Je kunt geen nieuwe bedrijfscultuur aankondigen", vertelt Scheepbouwer onder het genot van een broodje zalm in de krant. "Je moet die cultuur creëren."

Het koersverlies van Versatel (-2,1% op €0,93) en KPNQwest (-0,1% op €7,38) werd door handelaren verklaard door te wijzen op het failissement van datacommunicatieaanbieder Global Crossing. KLM (+8,3% op 14,68), dat overmorgen kwartaalcijfers presenteert, profiteerde van de toegenomen kans op een fusie met British Airways. Rabo Securities verhoogde het beleggingsadvies voor KLM gisteren van 'houden' naar 'kopen'. Volgens de bank heeft het afketsen van de besprekingen tussen British Airways en American Airlines het aantal strategische keuzes voor KLM vergroot.

Midkapper IHC Caland (+2,5% op €56,35) werd beloond voor het halen van de eigen, verhoogde winstraming. De directie van IHC Caland verwacht dit jaar 20% meer winst te zullen behalen.

Voor Vopak was het gisteren een sombere dag. Het Rotterdamse tankopslagconcern waarschuwde dat de winst over heel 2001 'substantieel' lager uitkomt. De onderneming, die in 1998 is ontstaan door een fusie van Pakhoed en Van Ommeren, zag verder zijn bestuursvoorzitter Ton Spoor met onmiddellijke ingang plaatsmaken voor Gary Pruitt.

Beleggers schrokken hier behoorlijk van, en zetten het aandeel Vopak 6,2% lager op €18,30. Effectenbank Stroeve verlaagde het advies voor Vopak in één klap van 'kopen' naar 'verkopen'.

Door de malaise rond Vopak moest gisteren ook investeringsmaatschappij Hal (-3,4% op €23,18), dat circa 39% van de aandelen in de onderneming bezit, een winstwaarschuwing afgeven.

Libertel veranderde zijn bedrijfsnaam gisteren definitief in Vodafone. Het mobiele telecombedrijf luisterde dit op met een winst van 1,2% op €10,08.

Ajax eindigde 1,0% hoger op €5. Uit een melding bij de STE blijkt dat het Londense Salomon Brothers deze maand een belang van 7,36% in de voetbalclub heeft genomen. De Britse investeerder is naast de Vereniging Football Club Ajax (73%) en CGNU (5,45%) de derde grote aandeelhouder van Ajax. Delta Lloyd heeft daarentegen zijn belang in Ajax juist afgebouwd van ruim 5% naar minder dan 1%.

Newconomy (+5,2% op €0,20) maakte nabeurs bekend een nieuwe start te maken met de hulp van een aantal particuliere beleggers. Het nieuwe Newconomy gaat zich onder leiding van voormalig Krasnapolsky-directievoorzitter Willem Jan van den Dijssel vooral richten op meer traditionele ondernemingen.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.