De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NMa neemt mogelijke prijsafspraken onder de loep
Consumentenbond woest
over euro-prijsstijgingen

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - "De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven." Directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond is dan ook "erg geschrokken" van de forse stijging van de parkeertarieven. De bond eist in een brief aan minister Zalm (Financiën) dat gemeenten hun parkeertarieven verlagen. De organisatie vindt het schrijnend dat de invoering van de euro is 'misbruikt' om het parkeren duurder te maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Nieuwsgierig bestuderen voorbijgangers in Amsterdam de eerste nieuwe betaalmachines voor het parkeren. (Foto: ANP)
Zowel uit de Euromonitor van deze krant en Economisch bureau ING als die van de Consumentenbond is overduidelijk dat de consument meer parkeergeld betaalt.

Vooral in een stad als Groningen is parkeren fors duurder geworden. Zo moet in Groningen voor een dagkaart die eerst Hlf. 24 kostte, nu €14 worden betaald, een prijsverhoging van 29%.

Uit de steekproef van de Consumentenbond bleek dat parkeren in gemeenten als Leiden, Den Haag en Rotterdam gemiddeld 8,8% duurder is. Daarnaast klaagden consumenten in vijfentwintig andere gemeenten ook over hogere prijzen.

De gemeente Groningen is niet blij met het onderzoek. "Het is ongenuanceerd", zegt gemeentewoordvoerster Juliëtte Tempel. Volgens haar zijn de uurtarieven wel met 4% gestegen en de straattarieven met 10%. "Dat heeft te maken met een inflatiecorrectie over twee jaar en omdat de automaten geen eurocenten en 5-centmunten accepteren", aldus Tempel.

Ook Leiden en Maastricht ontkennen dat de parkeertarieven zijn verhoogd. Volgens Zalm is het aan de gemeenten zelf om de parkeertarieven in de hand te houden. "Hier ligt een belangrijke taak voor de gemeenteraad", aldus Zalm, die er van uit gaat dat rekening wordt gehouden met de burger. "Zo niet dan zijn er altijd nog de gemeenteraadsverkiezingen."

Volgens De Jonge van de Consumentenbond is er op andere terreinen niet op grote schaal misbruik gemaakt van de invoering van de euro. Zo liet de Euromonitor van de organisatie geen noemenswaardige prijsstijgingen van producten uit supermarkten en drogisterijen zien. Sommige producten werden zelfs goedkoper.

Daarentegen liggen de prijzen voor cd's, fietsen, snackbars, hotels en pontveren wel een stuk hoger.

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek instelt naar prijsverhogingen in de cd-branche, de fietsenhandel en de videotheken. De NMa neemt de oproep van de bond zeer serieus en zal nagaan of er prijsafspraken zijn gemaakt.

"Als uit de gegevens van de Consumentenbond signalen van mogelijke prijsafspraken krijgen, zullen we actie ondernemen", zegt woordvoerder Saskia Bierling van de NMa.

Al eerder is de mededingingsautoriteit met de Consumentenbond overeengekomen de gegevens over prijsverhogingen omtrent de invoering van de euro uit te wisselen. De NMa zegt de gegevens met belangstelling tegemoet te zien.

Uit de Euromonitor van de Consumentenbond blijkt dat de prijzen voor cd's uit de top tien in een jaar tijd gemiddeld met zo'n 10% zijn toegenomen. De prijs bedraagt nu €21,99 tegen €19,49 vorig jaar. Volgens de organisatie speelt de euro zeker een rol hierbij. Fietsen werden gemiddeld 3,7% duurder, met soms flinke uitschieters.

Overigens is de videobranche niet in de Euromonitor opgenomen, maar hebben veel consumenten geklaagd over de hogere prijzen. Vooral de huurprijs voor een dagfilm is in vele gevallen aanzienlijk gestegen, van €3,40 (een 'ronde' 7,50 gulden) naar €4.

President Wellink van De Nederlandsche Bank durft nog geen conclusies te trekken over de prijsstijgingen. "Onze onderzoeken wijzen op een beperkte inflatie van 0,25% als gevolg van kosten en afrondingen door de komst van de euro", aldus Wellink.

"Dat bedrag was ingecalculeerd en in 2003 zorgt de euro juist voor een daling van de prijzen met 0,2 tot 0,4% als gevolg van de betere concurrentie", zo stelt de bankpresident, die vooral uitkijkt naar de officiële CBS-cijfers over de prijsstijgingen in januari die 8 februari bekend worden.

Zalm en Wellink lieten gisteren blijken erg blij te zijn dat behalve bij de banken nergens in januari rijen zijn ontstaan. Tot en met 1 april kunnen burgers hun oude guldens nog gratis op hun rekening laten storten.

D66-Kamerlid Giskes zal hier vandaag nog eens flink op hameren, nadat een aantal banken toch provisie rekenden. "Dat is echt te gek voor woorden. Burgers moeten hun guldens echt zonder problemen kunnen wegbrengen. Dat is ze beloofd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.