De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël overweegt muur dwars door Jeruzalem

Van onze correspondent

   
 

JERUZALEM - De Israëlische regering overweegt verregaande veiligheidsmaatregelen in het centrum van Jeruzalem na de aanslag van afgelopen zondag waar bij een Palestijnse aanslag behalve de dader één dode en ruim 100 gewonden waren te betreuren. Het plan behelst onder meer de bouw van een elf kilometer lange muur tussen het door Palestijnen bewoonde oosten van de stad en het westelijke deel, dat voornamelijk door Israëli's wordt bevolkt.

Ook moeten er meer camera's en ander elektronisch bewakingsmateriaal worden geplaatst. Verder dienen er nog meer controlepunten komen. Met name de aanleg van de muur zal omstreden zijn, omdat voor veel Israëli's Jeruzalem geldt als de ongedeelde hoofdstad van hun land. Een 'Berlijnse muur' in de stad gaat lijnrecht tegen die gedachte in.

Het centrum van Jeruzalem had gisteren overigens al veel weg van een vesting. Rond de Jaffastraat liepen scherpschutters op daken en reden speciale politie-eenheden op scooters en motoren rond om een gevoel van veiligheid te creëren. De schade voor de winkeliers bedraagt na de laatste explosie zeker vijf miljoen gulden.

De burgemeester van Jeruzalem, Ehoed Olmert, eist nu ondermeer een lagere belasting op onroerend goed en een lagere belasting op de verkochte producten. De Israëlische regering heeft een commissie aan het werk gezet, waarvan verwacht wordt dat die de winkeliers tegemoet zal komen. Ook wordt door hen bekeken hoeveel geld de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen krijgen.

De Palestijnse leider Jasser Arafat heeft een van zijn topambtenaren van Financiën ontslagen en laten arresteren op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van wapens met een door Israël onderschepte boot in de Rode Zee. Arafat heeft altijd gezegd niets van die plannen te weten. Volgens Israël staat echter vast dat de Palestijnse leider achter de plannen stak.Veel gebouwen van de Palestijnse autoriteit zijn overigens ontruimd na de recente Palestijnse aanslagen. Men vreest de Israëlische reactie.

Een Palestijnse automobilist is gisteren in Tel Aviv doodgeschoten nadat hij was ingereden op een politieagent en al eerder door een wegversperring was gereden. De agent ligt in stabiele conditie in het ziekenhuis. Onduidelijk is nog of het ook hier om een aanslag met politieke motieven gaat. Volgens de Palestijnen betrof het een ordinaire autodief. De Israëlische politie verklaarde dat de man geen explosieven bij zich had en ongewapend was.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.