De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Australische regering geeft geen krimp
   
 

door Jan Ligthart WOOMERA - Asielzoekers in Australische opvangkampen grijpen naar steeds gruwelijkere middelen om hun eis kracht bij te zetten dat de procedures moeten worden bekort. Na het in brand steken van gebouwen, mishandelen van kamppersoneel, hongerstakingen en het dichtnaaien van hun eigen monden, dreigen nu 15 minderjarige asielzoekers met zelfmoord. De Australische regering geeft geen krimp.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Een asielzoeker In het Australische vluchtelingenkamp Woomera beklimt een hek met prikkeldraad. (Foto: REUTERS)
Toen minister voor Immigratiezaken Phil Ruddock in mei 2000 de officiële binnenkomst van de olympische fakkel in Australië bijwoonde, bereikte hem het nieuws dat asielzoekers in het opvangkamp in Woomera het personeel hadden overmeesterd en waren gevlucht. Gevraagd om een reactie bleek Ruddock ijskoud als de wind die om zijn oren gierde. "Relschoppers. Op die manier zullen ze nooit een visum krijgen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x321, 23kb)

Anderhalf jaar later is er weinig veranderd. Het aantal incidenten in Woomera is toegenomen evenals de media-aandacht voor de rellen. De regering-Howard heeft geen duimbreed toegegeven. Sterker, het asielbeleid is sinds augustus vorig jaar, toen mariniers het Noorse schip Tampa enterden omdat het met 400 vluchtelingen naar Australië dreigde te varen, alleen maar strenger geworden. Zelfmoorddreigementen en dichtgenaaide monden hebben daar niets aan veranderd.

Hoe vreemd die hardnekkige houding ook mag lijken, er zit logica in. Het beleid lijkt vruchten af te werpen. Sinds november arriveren er nauwelijks nog bootvluchtelingen. Daarnaast heeft de conservatieve premier Howard zijn verkiezingsoverwinning van afgelopen november geheel te danken aan de manier waarop hij de Tampa-crisis afhandelde. Zijn verkiezingsleus 'Wij bepalen wie het land binnenkomt en niemand anders' sprak boekdelen.

Demonstraties bij de diverse asielcentra zijn weliswaar luidruchtig, maar bepaald niet grootschalig. De bevolking heeft geen enkele moeite met het opsluiten van asielzoekers. Liefst negen op de tien Australiërs zijn het met dat beleid eens, zo bleek uit een enquête. Alleen al om die reden laat de oppositie nauwelijks van zich horen. Bovendien waren het de socialisten zelf die deze detentie-politiek, waarbij alle asielzoekers worden opgesloten totdat hun vluchtelingenstatus is bewezen, hebben geïntroduceerd.

In eigen land zijn er dus geen redenen voor de regering-Howard het huidige beleid om te gooien. Rest de internationale kritiek. Die snijdt hout als het gaat om de gevaarlijke retoriek die Howard en Ruddock bezigen als zij asielzoekers in één adem noemen met terroristen en criminelen.

Ook terecht is de kritiek op de eigenzinnige weg die Australië is ingeslagen, die volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Ruud Lubbers, wereldwijd kan leiden tot 'the law of the jungle' ('het recht van de sterkste'). Maar aangezien Australië één van slechts tien landen is die consequent vluchtelingen opneemt uit VN-vluchtelingenkampen, weet John Howard dat die kritiek in de praktijk geen gevolgen zal hebben en hij voorlopig gewoon zijn eigen koers kan blijven varen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.