De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gasten ondergebracht in tophotels
Amsterdam tijdens
huwelijk hoofdstad
van de wereld

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam is de komende dagen de hoofdstad van de wereld. De stad puilt uit van de koninklijke gasten en wereldleiders die allemaal het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima bijwonen. Hoewel het Nederlandse hof de definitieve gastenlijst pas op het laatste moment prijs wil geven, leert een rondvraag langs de diverse ambassades en vertegenwoordigingen dat vrijwel alle Europese vorstenhuizen op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn bij Het Huwelijk aanstaande zaterdag.

Zo melden zich bijvoorbeeld de Spaanse koning Juan Carlos, zijn vrouw en hun zoon Felipe, en zijn de koningingshuizen van Zweden, Denemarken, België, Luxemburg, Monaco en Japan fors vertegenwoordigd. Namens Groot Brittannië komt prins Charles. Hij neemt ook nog een ander familielid mee, wie is nog niet duidelijk.

De hoge gasten zijn vanaf donderdag ondergebracht in de Amsterdamse tophotels Krasnapolsky en Amstel.

Munt

Ondertussen sloeg het aanstaande bruidspaar gistermiddag in Utrecht symbolisch de eerste huwelijksmunt ter waarde van tien euro. De komende dagen zullen er een miljoen van worden geslagen.

De munt, een ontwerp van de kunstenaar Hans van Houwelingen, is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel. Dat druist niet in tegen het euroverdrag, meent Bos. "In de praktijk zijn dit verzamelaarsmunten die mensen niet uitgeven maar bewaren." Vanaf 4 februari is de speciale huwelijkseuro verkrijgbaar op het postkantoor tegen inwisseling van tien euro.

Willem-Alexander en Máxima willen geen Fries paard als huwelijkscadeau, vermoedelijk omdat ze liever zien dat het geld ervoor in het Oranje Fonds wordt gestort. De Oranjevereniging Drachten wilde een persoonlijk geschenk aanbieden aan het bruidspaar. De keuze voor een Fries paard uit Drachten was volgens R. van Boekel van de Oranjevereniging snel gemaakt. Het is een symbool van de provincie en er lopen immers altijd Friese paarden voor de Gouden Koets.

De vereniging opende onder meer een gironummer.De koninklijke stallen waren aanvankelijk enthousiast over het initiatief. Pas vorige week kreeg de vereniging van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) per brief meegedeeld dat het geschenk niet op prijs werd gesteld. Van Boekel denkt dat de RVD liever wil dat het geld wordt gestort in het fonds voor het nationaal huwelijksgeschenk.

De Oranjevereniging weet nog niet er met het geld gaat gebeuren. Wellicht wordt het in het fonds gestort, "maar liever willen we alsnog een persoonlijk geschenk aanbieden, eventueel verderop in het jaar," aldus Van Boekel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.