De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 29 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Delta Lloyd koopt
proces af


Derde schikking binnen korte tijd

   
 

door Alexandra van den Bos en Bart Mos AMSTERDAM - Bankverzekeraar Delta Lloyd heeft vorig jaar voor ruim 1 miljoen euro (2,4 miljoen gulden) een schikking met Justitie getroffen nadat bij het bedrijf onregelmatigheden waren ontdekt waarmee belastingfraude mogelijk werd. Tot nog toe heeft het openbaar ministerie hierover gezwegen.

Het betreft de derde grote schikking die binnen korte tijd bekend is geworden. Eerder ging het om chemiebedrijf Vos, dat vervuilde glycerine had geleverd, en de schikking van de fraude rond de bouw van de Schiphol-spoortunnel.

Delta Lloyd zegt zelf aangifte bij het OM te hebben gedaan nadat het in 1999 tijdens een interne controle onregelmatigheden in de administratie ontdekte. Als reactie werd een directeur van de bank binnen de verzekeringsgroep herplaatst. Zes andere medewerkers kregen een berisping.

Komende donderdag zal justitie de zaak openbaar maken.

Uit de interne controle bleek dat de bank in 1995 en 1996 leningen aan een vijftal bedrijven had verstrekt, zonder in de administratie melding te maken van het onderpand dat gelieerde bedrijven daartegenover hadden gesteld.

De lenende ondernemingen konden zodoende ten onrechte de rente over hun schuld aan Delta Lloyd van de belasting aftrekken. In totaal ging het om leningen ter hoogte van ongeveer Hlf. 65 miljoen.

"De bank wilde klanten ter wille zijn, maar maakte daardoor belastingontduiking mogelijk", aldus een woordvoerder van Delta Lloyd. Inmiddels heeft de bank alle kredietconstructies beëindigd die deze mogelijkheid bieden.

In reactie op de aangifte van de bankverzekeraar kwam fraude-officier mr. Henk de Graaff van het OM in Amsterdam met een schikkingsvoorstel waarmee de bank vervolging kon afkopen. "Wij wilden ook liever geen rechtszaak, omdat zoiets altijd negatieve publiciteit oplevert, zelfs als je uiteindelijk niet wordt veroordeeld", verklaart de zegsman. Het OM zelf bleek volgens Delta Lloyd evenmin behoefte aan een proces te hebben.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie kon de schikking gisteren niet bevestigen. Wel wilde zij kwijt dat het openbaar ministerie een dezer dagen informatie over een schikking in de publiciteit zal brengen.

De afspraken van Justitie met Delta Lloyd zouden een van de vijf schikkingen kunnen zijn waarvan minister Korthals (Justitie) eind vorig jaar liet weten dat ze binnenkort in de openbaarheid zouden worden gebracht. Twee schikkingen betreffen overtredingen van de milieuwetgeving, in één geval gaat het om valsheid in geschrifte en in twee andere zaken om belastingfraude.

Eind vorig jaar maakte Justitie al een van deze schikkingen bekend, met chemiebedrijf Vos. Al deze vijf schikkingen konden niet meer worden teruggedraaid omdat de afspraken in een vergevorderd stadium verkeerden.

Volgens de nieuwe regels die zijn opgesteld nadat de schikking in de fraudezaak rondom de Schiphol-spoortunnel aan het licht kwam, moet het openbaar ministerie voortaan alle schikkingen boven € 45.000 aan minister Korthals melden. Dat geldt ook voor alle zeer gevoelige overeenkomsten.

In januari 2001 sloten justitie en Delta Lloyd hun overeenkomst. Het OM zegde daarin op aandringen van de bankverzekeraar toe dat de naam Delta Lloyd niet zou worden genoemd in het persbericht dat over de zaak zou worden verstuurd. Justitie op haar beurt eiste een boete van 1,1 miljoen euro, zijnde het bedrag dat Delta Lloyd had verdiend met de omstreden leningen, inclusief rente.

Vervolgens bleef het een jaar lang stil. "Wij hebben justitie in de tussentijd niet gevraagd waarom we niets meer hoorden. Vanzelfsprekend waren wij ook niet rouwig geweest als ze het helemaal waren vergeten", zegt de woordvoerder. Het OM Amsterdam zegt in een reactie dat de schikking nog steeds niet geheel is afgerond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 29 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.