Bij ons werken
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

FC Utrecht op tijd wakker

door Jeroen Kapteijns UTRECHT - Hoe heerlijk bekervoetbal kan zijn, werd gisteravond in Nieuw Galgenwaard maar weer eens bewezen door FC Utrecht en Excelsior. In een meeslepende wedstrijd wist de thuisploeg zich ten koste van de koploper in de Gouden Gids Divisie te plaatsen voor de kwartfinales in de Amstel Cup (3-1). Excelsior, dat eerder NAC uit het bekertoernooi knikkerde, bezorgde FC Utrecht een lastige avond. De Kralingers voetbalden frank en vrij, kregen volop kansen, maar legden het uiteindelijk toch af tegen het krachtige FC Utrecht.

Het eerste fluitsignaal van de wedstrijd leverde FC Utrecht-verdediger Robert Roest een contract voor komend seizoen op. De 32-jarige Roest, die afgelopen zomer als breedteversterking werd teruggehaald door FC Utrecht, speelde tegen Excelsior zijn twintigste officiële wedstrijd van dit seizoen, waardoor zijn contract automatisch met een jaar werd verlengd.

FC Utrecht startte in de sterkst denkbare opstelling. Bij Excelsior ontbrak rechtsback Daniël Rijaard vanwege trieste familieomstandigheden. De van een blindedarmoperatie teruggekeerde topscorer Cecilio Lopes begon op de bank.

De thuisploeg probeerde Excelsior na het startsignaal meteen onder druk te zetten, maar de Kralingers waren in die beginfase het gevaarlijkst. De eerste hoekschop en het eerste schot op doel waren van Rotterdamse makelij. In de 7e minuut werd een treffer van de ijzersterke Thomas Buffel wegens buitenspel afgekeurd.

Na nog een grote kans voor Buffel en een gevaarlijk schot van Michel Breuer meldde FC Utrecht-trainer Frans Adelaar zich al in de tiende minuut aan de zijlijn om zijn ploeg weer op het goede spoor te krijgen. Het leek te werken, want in de 14e minuut kreeg FC Utrecht drie kansen op rij. Roest kopte op de paal, in de rebound schoot Dirk Kuijt tegen hetzelfde stuk aluminium, waarna Kuijt een tweede herkansing kreeg, maar de vuisten van Zbigniew Malkowski raakte.

Een minuut later stond het 0-1. Een lage vrije trap van Brian Pinas zoefde over het gras en liet FC Utrecht-doelman Harald Wapenaar kansloos. De voorsprong van Excelsior was beslist niet onverdiend, want de Kralingers boden FC Utrecht uitstekend partij. De Utrechtse defensie had veel moeite met de lichtvoetige technici Buffel, Pinas, Leo Koswal en Patrick Mtiliga.

Ook de eigen onnauwkeurigheid speelde FC Utrecht parten. Bovendien had de ploeg weinig geluk, want een kwartier voor rust raakte Kuijt opnieuw de paal. Het bleek de voorbode van een pittig Utrechts offensief, maar de warmgedraaide Malkowski gaf geen krimp.

De 15 minuten rust deden de Poolse goalie geen goed, want meteen in het begin van de tweede helft liet Malkowski zich verrassen door een afstandsschot van Tom van Mol (1-1). Meteen daarop behoedde Malkowski zijn ploeg voor een achterstand door een kopbal van Roest te keren.

Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer het spel op en neer golfde. Koswal en Buffel kregen prachtkansen voor Excelsior, aan de andere kant kopte Zwaanswijk voorlangs. Excelsior-spits Chima Onyeike schoot in vrijstaande positie tegen Wapenaar, maar Kuijt maakte er met een prachtige halve omhaal wel 2-1 van. Het pleit werd definitief beslecht door de Belgische combo Stijn Vreven-Stefaan Tanghe. De eerste bereidde voor, de tweede rondde af: 3-1. Uiteindelijk zorgde Tanghe in de slotseconden nog voor de 4-1.

FC Utrecht - Excelsior 4-1 (0-1). 15. Pinas 0-1, 47. Van Mol 1-1, 74. Kuyt 2-1, 80. Tanghe 3-1, 90. Tanghe 4-1. Scheidsrechter: Luijten. Toeschouwers: 9000. Gele kaart: Kuyt (Utrecht).