De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Opsteker voor SC Heerenveen
   
 

door Raymond Kerckhoffs KERKRADE - Het dreigde zowaar een obsessie te worden. Waar Heerenveen dit seizoen in de competitie een schier onneembare vesting is, is een goed resultaat behalen buiten de contreien van 'Us Abe' een heel ander verhaal. Ajax (5-1), PSV (4-1) en Feyenoord (1-0) werden in het Abe Lenstra-stadion reeds opgerold, wat aangeeft dat de Friezen de individuele kwaliteit hebben om serieus mee te spelen voor het landskampioenschap. Buitenshuis (lees: buiten de provincie) wil het daarentegen nog niet vlotten. De 0-1 zege van SC Heerenveen in het verre Zuid-Limburg op Roda JC voor de Amstel Cup was daarom een belangrijke opsteker.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Waar Heerenveen dit seizoen in de competitie een schier onneembare vesting is, is een goed resultaat behalen buiten de contreien van 'Us Abe' een heel ander verhaal.
In de aanloop naar deze achtste finale om de beker werd er door Foppe de Haan op een speciaal belegd trainingskamp veelvuldig gesproken over de mentale kwestie. Voetbalkwaliteit alleen is niet voldoende, er moet ook zelfbewustzijn zijn. De Haan vond dat in de hoofden van zijn spelers het geloof ontbrak om altijd en overal te winnen. "Je moet niet alleen presteren in de omgeving waar alles vertrouwd is", gaf hij aan. Op de dagen dat het wat minder gaat, vond hij zijn team te flegmatiek. De punten die verloren gingen bij FC Groningen, Fortuna Sittard en onder meer RKC onderstreepten zijn stelling. Wanneer zeven uitduels slechts zeven punten opleveren en je staat nog vierde op de ranglijst dan klopt er iets niet.

In het Parkstad Stadion liet Heerenveen zich gisteravond ver-van-huis niet door deze dwangvoorstelling beknellen. Waar het op 30 september tegen Roda JC reeds de enige uitzege (0-2) van deze competitie boekte, hoefde het ditmaal niet eens tot het uiterste te gaan. Geen enkel element dat bekervoetbal normaal zo spannend, sprankelend en emotioneel maakt, bevatte het duel tussen Roda JC en Heerenveen. In de eerste helft was het voortdurend aftasten van beide partijen, terwijl er nooit op het scherpst van de snede werd gespeeld.

Hoewel Heerenveen via Anthony Lurling en Daniel Jensen in de openingsfase twee aardige kansen kreeg, kon het geen veldoverwicht krijgen. Roda JC liet zich op het middenveld niet overlopen en lette ervoor dat Arek Radomski en Daniel Jensen in het centrum de regie en daarmee het raffinement in handen kregen. Voorin miste Heerenveen daarbij duidelijk de stootkracht van de geblesseerde Marcus Allb ck.

De verbaasde reactie van Mika Nurmela nadat hij in de 29e minuut als een donderslag bij heldere hemel de openingstreffer binnenkopte, zei voldoende. Al ging daar wel een foutenfestival van de slapende Roda-defensie aan vooraf. Waar de laks spelende Regillio Vrede dom uitverdedigde, kon de rechtsbenige linksbuiten Lurling de bal hoog voorzetten. In de 'zestien' liet Fatih Sonkaya Nurmela probleemloos voor zich komen en met een boogballetje verraste de Finse international de te ver uit zijn doel staande Zjelko Kalac.

Pas daarna schrok Roda JC enigszins wakker. In de 32e (!) minuut schoot Fredrik Berglund de eerste bal op het doel van Hans Vonk. Aanvallend kan Roda JC echter nog steeds geen vuist maken. Daarvoor speelt de ploeg van Georges Leekens veel te voorspelbaar. Bij zijn aantreden gaf de Belg al aan dat de inhaalbeweging zeker tot aan de kerst zou duren. Hoewel de Limburgers langzamerhand ietsje beter aan het voetballen zijn, zit er nog steeds geen lijn in het spel. Op de momenten dat het iets minder gaat, is er niemand binnen de lijnen die eens het heft in handen neemt. Pas de laatste vijf minuten, met Kalac zelfs in de punt van de aanval, kon de thuisploeg een offensiefje opzetten. Heikele situaties deden zich voor het doel van Heerenveen echter niet voor. De 0-1 was onomstreden.

Een resultaat waardoor Heerenveen in de Amstel Cup overwintert en het eindelijk de bekerrevanche op Roda JC binnen heeft. Slecht éénmaal eerder troffen beide provincieclubs elkaar in de bekerstrijd. Dat was in de finale op 8 mei 1997, die door de Limburgers met 4-2 gewonnen werd. Roda JC - Heerenveen 0-1 (0-1). 29. Nurmela 0-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 11.000. Gele kaart: Sonkaya, Luijpers (Roda JC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.