De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Getronics beperkt schuld met vervroegde conversie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsconcern Getronics is van plan om een belangrijk deel van zijn enorme schuldenpositie terug te brengen. Dat wil het bedrijf doen door zijn obligatiehouders eenmalig de mogelijkheid te geven om hun schuldbewijzen om te wisselen in aandelen. Door de stap zal het aantal uitstaande aandelen met 18% groeien.

De automatiseerder heeft een schuld uitstaan van 1,2 miljard. "Dat drukt op de balans en biedt weinig ruimte om te manoeuvreren", zegt financieel directeur Jan Docter daarover. Het grootste deel van die schuld wordt gevormd door twee omvangrijke obligatieleningen. Beide leningen kunnen aan het eind van hun looptijd, de één in 2004, de ander in 2005 worden omgewisseld in aandelen. Ook kan er gekozen worden voor een contante uitbetaling tegen een obligatiekoers van 113 (2004) danwel 116 (2005).

Er is een ondergrens gesteld aan de conversiekoers. Voor de lening die in 2004 afloopt, geldt een minimale omwisselkoers van 4,60. Voor die van 2005 een koers van 5,10. Beleggers moeten zelf aangeven tegen welke koers ze hun obligaties willen converteren: op de door Getronics gestelde ondergrens of daarboven. Daartoe krijgen ze tot volgende week donderdag de tijd.

Beleggers die zeker van nieuwe Getronics-stukken willen zijn, zullen mogelijk voor een hogere dan de minimumkoers inschrijven. De automatiseerder zal namelijk maximaal 36% van de obligaties converteren. "Ons aanbod geldt zolang de voorraad strekt", grapt Docter. "We willen nadrukkelijk rekening houden met de belangen van onze bestaande aandeelhouders." Docter stelt voor de conversie 18% extra aandelenkapitaal ter beschikking. Geen procent meer. Meer gaat volgens de financiële man te zeer ten koste van de winst per aandeel. Nu zal de verwatering van de winst per aandeel Getronics dit jaar uitkomen op zo'n half procent.

Docter is van mening dat Getronics zijn obligatiehouders met het aanbod een "royale" premie in het voor-

uitzicht stelt. Obligatiehouders krijgen 40 of 47% bovenop de huidige marktwaarde. De waarde van de Getronics-obligaties sloten maandag rond de 64 punten. Gisteren sloten beide leningen 12 punten hoger. Docter is tevreden met die reactie op de beurs. "De eerste klap is een daalder waard", aldus de topman. "Dat belooft de komende week nog wat."

Maar analisten waarschuwen: vanaf volgend jaar komt de verwatering uit op 10%. Docter wil zover niet gaan, maar erkent wel dat de verwatering volgend jaar zal oplopen. De verwatering is procentueel een stuk minder dan het aantal aandelen dat wordt uitgegeven. Dat komt doordat Getronics fors minder rente hoeft te betalen door het wegvallen van een deel van de leningen. De topman schat dat voordeel op jaarlijks circa 10 miljoen.

Met de maatregel wordt de balans van de automatiseerder opgepoetst. De totale schuld van de automatiseerder moet na de actie zijn teruggebracht tot 850 miljoen. Dat is nu nog 1,2 miljard. De schuld van Getronics wordt daarmee ruwweg net zo groot als het vermogen. De solvabiliteit zal toenemen van 14 naar 23%.

De stap van Getronics volgt op de vorige maand aangekondigde actie om in één klap 800 miljoen aan goodwill af te schrijven in plaats van de jaarlijkse 100 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.