De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fed verlaagt Amerikaanse rente met kwart procent

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Voor de elfde keer dit jaar is de rente in de Verenigde Staten verlaagd. Het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, is met een kwart procent teruggebracht naar 1,75%. Dit is gisteravond bekendgemaakt door de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Alan Greenspan ...deur open voor nieuwe renteverlagingen... (Foto: AP)
De Fed maakt met de daling van 25 basispunten tegelijk een eind aan de reeks verlagingen van een half procent, waarmee sinds begin dit jaar het gevecht tegen de economische inzinking werd ingezet. De laatste keer dat de VS een rentetarief kenden van 1,75% was juli 1961.

Volgens sommige analisten geeft de Fed met de daling van 0,25% voorzichtig te kennen dat de economie langzaam uit het dal begint te krabbelen. Maar in een verklaring laat de Fed weten dat de risico's van economische zwakte voorlopig aanhouden. Daarmee wordt de deur opengehouden naar verdere renteverlagingen.

Op de effectenbeurs van New York werd redelijk enthousiast gereageerd, hoewel de beslissing conform de verwachtingen was. Na de bekendmaking, eind vorige week, dat de werkloosheid in november was gestegen tot 5,7%, het hoogste peil in meer dan zes jaar tijd, werd in kringen van analisten al aangenomen dat een nieuwe renteverlaging onvermijdelijk was.

Ook blijven Fed-voorzitter Alan Greenspan en zijn collega's bezorgd over de nu al dertien maanden durende inkrimping van de industriële productie. Achter de schermen zou president George Bush er bij Greenspan op hebben aangedrongen het beleid van monetaire versoepeling voort te zetten. De president is vastbesloten niet alleen de oorlog tegen het terrorisme te winnen, maar ook de strijd tegen de recessie.

Aan de langste, onafgebroken periode van economische expansie uit de Amerikaanse geschiedenis is afgelopen maart na tien jaar een eind gekomen, zo constateerde onlangs het National Bureau of Economic Research. De Amerikaanse recessie sleept de hele wereldeconomie mee naar beneden, terwijl de Fed onder leiding van Greenspan de meest agressieve rentepolitiek tentoonspreidt van alle centrale banken in de industrielanden. De Europese Centrale Bank heeft tot nog toe vier keer de rente verlaagd; de Bank of England kwam zeven maal in actie.

De Fed besloot tot de nieuwste verlaging tijdens de laatste reguliere vergadering van een uiterst roerig jaar waarin werd getracht de gehavende economie nieuw leven in te blazen door de rente van 6,5% omlaag te brengen naar het nieuwe niveau. Na de terroristische aanslagen van 11 september werd drie keer naar het rentewapen gegrepen. De eerstvolgende bijeenkomst van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee (FOMC) staat op de agenda voor eind januari.

Fed-gouverneur Laurence Meyer verwacht dat de economie komend jaar 'geleidelijk' zal aantrekken wanneer de renteverlagingen effect beginnen te sorteren. Meyer gaat ervan uit dat het Congres nog over de brug komt met een stimuleringspakket van miljarden dollars. Lichtpuntjes in de economie zijn nog steeds de huizenmarkt en de dalende energiekosten.

De olieprijs is met een derde gekelderd sinds het bereiken van een hoogtepunt van $29,40 per vat op 14 september. Ook deze kostenbesparingen zullen naar verwachting bijdragen aan een herstel, vooral in de vorm van weer stijgende consumentenuitgaven. Zolang daarvan nog geen sprake is zal de Fed volgens sommige analisten de rente blijven verlagen, al wordt de speelruimte steeds kleiner.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.