De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  A-muzikale dag op beurs
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs wist gisteren geen duidelijke richting te bepalen. Spanning over het rentebesluit van president Alan Greenspan van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, maakte beleggers behoedzaam. In de lokale markt waren alle ogen gericht op Free Record Shop. De onderneming van Hans Breukhoven maakte bekend van de beurs te willen verdwijnen.

De AEX-index sloot uiteindelijk vrijwel onveranderd op 494,45 punten. Dat was een winst van 0,23 punten (oftewel 0,1%). De Midkap deed het iets beter met een plus van 1,87 punt (0,4%) op 462,32.

Getronics steeg met 0,9% naar 4,46. Het ict-concern kondigde aan zijn nettoschuld van circa 1,2 miljard met 306 miljoen te willen verminderen. Getronics wil dit doen door obligatiehouders van twee achtergestelde converteerbare leningen tot volgende week donderdag de kans te geven hun stukken om te ruilen tegen aandelen, echter tegen een lagere conversiekoers.

Tijdens de handel zorgde Nokia, de Finse producent van mobiele telefoons, voor een impuls door ondanks stijgende kosten en afzwakkende verkopen, de winstverwachting voor het lopende kwartaal te handhaven. Chipmachinemaker ASML spon hier garen bij met een winst van 1,4% op 21,15.

Ook Philips eindigde 1,7% hoger op 33,10. Effectenbank Stroeve verlaagde het beleggingsadvies voor het elektronicaconcern van 'houden' naar 'verkopen'. Volgens analist Peter Olofsen is Philips door de sterke koersstijging in de afgelopen weken - toen het van 16,30 naar ruim 33 ging - overgewaardeerd geraakt.

KPN en het Amerikaanse Qwest hebben een onderlinge transactie in aandelen KPNQwest afgerond. KPN heeft een belang van 4,4% in het datacommunicatiebedrijf aan Qwest verkocht. Daarmee zijn de Amerikanen de grootste aandeelhouders van KPNQwest geworden. KPN (+6,1% op 5,90) en KPNQwest (+4,3% op 8,70) stegen op het bericht flink in koers.

De financials eindigden verdeeld. Aegon (-1,2% op 29,65), ING (-0,3% op 28,30) en Fortis (-0,2% op 26,22) sloten lager, terwijl ABN Amro (+0,3% op 18,40) steeg.

Wolters Kluwer dikte 1% aan op 26,33. De uitgever verkoopt het Nederlandse trainingsbedrijf ROVC Technische Opleidingen (jaaromzet: 8 miljoen) aan de Professional Training Group. Een transactiebedrag is niet bekendgemaakt.

Het grote nieuws kwam gisteren van de lokale markt: Free Record Shop wil zijn beursnotering opheffen. Oprichter, directeur en meerderheidsaandeelhouder Hans Breukhoven is teleurgesteld over het twaalfjarige verblijf aan de Amsterdamse beurs van zijn keten van platenzaken. Volgens de echtgenoot van Vanessa biedt de beursnotering nauwelijks nog toegevoegde waarde.

Breukhoven wil de andere aandeelhouders uitkopen met een bod van 15,25 per aandeel Free Record Shop. Dat is inclusief een dividend van 0,50 over dit jaar. Inmiddels heeft investeerder Orange Fund, dat beschikt over een belang van ruim 10% in Free Record Shop, aangegeven akkoord te gaan met het bod.

Het aandeel Free Record Shop sloot gisteren 55,8% hoger op 14,80. Overigens maakte de onderneming van Breukhoven ook teleurstellende resultaten over het gebroken boekjaar 2000/2001 bekend. De nettowinst van de keten daalde namelijk met 23,6% naar 5,8 miljoen.

Pharming schoot met maar liefst 78,9% omhoog naar 1,61. Het Leidse biotechnologiebedrijf profiteerde van het einde van het conflict met het Amerikaanse partnerbedrijf Genzyme, waardoor de kans op een doorstart van het in uitstel van betaling verkerende Pharming toeneemt.

Seagull klom 0,3% naar 4. Het softwarebedrijf kan geen verklaring geven voor de sterke koerswinst die het aandeel de afgelopen dagen heeft geboekt. Vorige week noteerde Seagull nog 1,80. Volgens geruchten op de beursvloer zou IBM in de markt zijn voor een overname van Seagull. Het bedrijf kan dit echter niet bevestigen.

Nagron (Nationaal Grondbezit) verwacht dit jaar een nettowinst te boeken van 26 miljoen, iets meer dan de 24,8 miljoen over 2000. Eerder werd nog uitgegaan van een gelijkblijvende winst. Het aandeel Nagron sloot echter onveranderd op 26,55.

Antonov is van plan 442.857 aandelen met een nominale waarde van 5 pence (0,08) uit te geven op de Londense babybeurs AIM. De Britse producent van versnellingsbakken sloot gisteren op de Amsterdamse NMAX 3,3% in de plus op 0,62.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.