De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Breukhoven haalt Free Record Shop van beurs

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Free Record Shop wil van de beurs. Oprichter en directeur-grootaandeelhouder Hans Breukhoven maakte gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend een bod te gaan doen van 15,25 op alle uitstaande aandelen Free Record Shop, een premie van 60% ten opzichte van de slotkoers van maandag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x259, 27kb)

Twaalf jaar beursnotering heeft het bedrijf weinig opgeleverd, zo betoogde een teleurgestelde Breukhoven. Ondanks de groei van het concern is de koers nauwelijks van zijn plaats gekomen. "Op 5 december 1989 gingen we voor Hlf. 31 per aandeel naar de beurs. Een cadeautje, zei ik nog. Het bedrijf draaide toen een omzet van Hlf. 110 miljoen. De omzet is sindsdien met gemiddeld 16% per jaar gegroeid en de nettowinst met bijna 10%. We zijn uitgebreid naar België, Luxemburg, Noorwegen en Finland.

Desondanks schommelde de koers het afgelopen jaar rond de 12 (Hlf. 26). We zijn blijkbaar toch nog te klein", aldus Breukhoven, die benadrukte dat de kwakkelende beurskoers ook voor 'zijn' werknemers demotiverend werkt. "Het voelt toch een beetje als een mislukt huwelijk."

Tegelijkertijd is het belastend dagelijks in de schijnwerpers te staan. "Negatief nieuws over de muziekindustrie wordt vaak geassocieerd met Free Record Shop", aldus Breukhoven. Het ergerde hem bovendien dat Free Record Shop het imago had een internetfonds te zijn. "Tijdens de kortstondige piek in de koers hadden we even het gevoel op waarde geschat te worden. Maar net als een internetbedrijf werden we weer snel afgewaardeerd", aldus Breukhoven. De beursnotering kostte hem daarbij veel te veel tijd. "Ik was ongeveer één dag per week bezig met presentaties. Ik heb denk ik alle beleggingsclubjes in Nederland wel gesproken. Het leverde te weinig op."

Het biedingsbericht wordt voor eind januari uitgegeven, en half februari wordt besloten of het bod gestand wordt gedaan. Breukhoven heeft al de instemming van Kempen-dochter Orange Fund, dat met ongeveer 12% de tweede grootaandeelhouder is.

Als de oprichter, goed voor 51% van de stukken, er in slaagt alle aandelen in handen te krijgen is hij gebonden aan een lock-up regeling van twee jaar. De afgelopen jaren zijn er geen belagers aan de deur geweest, aldus Breukhoven, die benadrukte dat ook nu geen overnemende partij in zicht is.

Aan de bedrijfsvoering wordt niets veranderd. "We want to be free again." Voor die vrijheid moet Breukhoven wel diep in de buidel tasten. De aankoop van 49% van de aandelen gaat hem ruim Hlf. 62 miljoen kosten. "Ik heb inderdaad meer nodig dan een extra hypotheek op mijn huis", zegt Breukhoven. "Daar ben ik met de banken over aan het onderhandelen."

Het bod van 15,25 per aandeel is inclusief het divident over het afgelopen boekjaar. Analisten noemden de prijs 'heel redelijk'. Wordt 95% van de stukken aangeboden, dan doet Breukhoven het bod gestand. Bij een lager percentage kan de beursnotering immers niet worden opgeheven. Delta Lloyd gaat als grote aandeelhouder (4,5%) "niet blindelings" akkoord met het bod. Alex Otto, hoofd aandelenbeleggingen: "Het klinkt mooi, maar als je uitgaat van de koers een jaar geleden dan is de premie een stuk lager. Het blijft een koopje voor Breukhoven. Die is koopman genoeg om z'n sommetje te maken." Otto vindt een bod van 17 à 18 per aandeel een betere weerspiegeling van de waarde van de onderneming.

Gisteren maakte Free Record Shop dus waarschijnlijk voor het laatst aan de aandeelhouders de jaarcijfers bekend. Het werd geen grande finale. De winst daalde met meer dan 23% fors tot Hlf. 12,8 miljoen. Een groot deel van de winstdaling valt toe te schrijven aan de hoge kosten voor personeel en onroerend goed. Bovendien liep de verkoop van cd's verder terug. De dvd's daarentegen wonnen terrein. De omzet steeg ten opzichte van een jaar eerder met bijna 9% tot Hlf. 555 miljoen. "Ik vind het uiteraard teleurstellend dat we geen hogere winst kunnen laten zien", zei Breukhoven. "Wij denken echter dat we met de genomen en de te nemen kostenmaatregelen de daling in het resultaat kunnen stoppen." Eén van die maatregelen is het aannemen van jongere werknemers. Van ontslagen zou geen sprake zijn.

Breukhoven denkt daarbij dat de herwonnen bewegingsvrijheid de prestaties van zijn bedrijf ten goede zal komen. "Straks kunnen we weer snel en slagvaardig beslissingen nemen zonder negatieve reacties van de beurs.

De concurrentie kan niet meer meekijken. We kunnen vrijer onderhandelen. Als we nu bij leveranciers komen zetten ze soms vraagtekens bij onze winsten. Dat praat niet makkelijk als we het hebben over inkoopprijzen. We willen weer een retailketen zijn en geen beursfonds."

Wie poetst de plaat?

Hans Breukhoven had er genoeg van. "De trots tijdens de beursgang twaalf jaar geleden is omgeslagen in een gevoel van schaamte een smallcap te zijn." Alle inspanningen ten spijt kwam de koers van het fonds Free Record Shop per saldo niet in beweging. De lange lijst minpunten van het beursgenoteerd zijn die Breukhoven opsomde, zullen veel kleinere beursgenoteerde fondsen bekend in de oren klinken.

Veel fondsen zitten namelijk in hetzelfde schuitje, ziet ook Robert Strum, hoofd aandelenbeleggingen van Fortis Investment Management Nederland. "Kijkend naar de koers-winstverhouding van een aantal fondsen zou ik me als ondernemer afvragen wat ik op de beurs deed."

Voorbeelden zijn er te over. Geveke, Crown van Gelder, Eriks, Reesink, Gamma, Amstelland: allemaal bedrijven die worstelen met een lage waardering op de beurs. Tegelijkertijd dragen zij wel de lasten van een beursnotering. Alex Otto, hoofd aandelenbeleggingen bij Delta Lloyd: "Iedereen kijkt over je schouder mee, op de beurs moet je een animateur inhuren, je moet ieder half jaar met je cijfers naar buiten komen....Als je de kapitaalmarkt niet kunt gebruiken waarvoor deze bedoeld is, namelijk het financieren van je onderneming, dan geeft een beursnotering alleen maar enorm veel ballast."

Evenals Otto verwacht Kees Molenaar, die voor zakenbank Kempen het Hidden Value Fund bestiert, dat nog meer bedrijven de beurs zullen verlaten. "Op dit moment is een tien- tot vijftiental bedrijven dat genoteerd staat aan de lokale markt zeer aantrekkelijk voor een overname. Daar wordt al snel een premie van 40 tot 50% voor betaald." Voor beleggers interessant dus. "Dergelijke fondsen zijn het kersje op de taart", aldus Molenaar. De lage waarderingen zijn echter juist direct terug te voeren op de geringe belangstelling van de meeste beleggers voor de lokale beursfondsen. "Ze zijn een beetje van tafel gevallen", constateert Molenaar. Sinds de introductie van de girale euro zijn de institutionele beleggers (zoals verzekeraars en pensioenfondsen) Europa ingetrokken, op zoek naar de 'grote jongens' die in de relevante indexen de dienst uitmaken.

Strum maakt zich zorgen dat de huidige tendens op den duur een verarming zou kunnen betekenen voor het aanbod op de beurs. "Er zijn best aantrekkelijke ondernemingen in Nederland die gezien de prestatie van hun beursgenoteerde branchegenoten de stap niet zullen wagen." De lijst van vertrekkers is inmiddels lang: Norit (overgenomen door Nuon), Van Melle (Perfetti), Beers (Scania), Kempen (Dexia), Polynorm (Voestalpine).

Free Record Shop is in zoverre uniek dat er in dit geval geen sprake is van een overname: oprichter en grootaandeelhouder Breukhoven koopt de overige aandeelhouders uit. Eerder dit jaar ging het veel kleinere 'kantoorfonds' Van Dorp Despec hem voor met een management buy out. "Groothandel Sligro heeft het wel eens geroepen", aldus Otto. "Maar dat was meer een poging om de koers omhoog te krijgen. Ik kan de actie van Breukhoven wel waarderen."

Delta Lloyd is zelf net iets te laat geweest om haar 4,5%-pakket in Free Record Shop te vergroten tot minimaal 5%, het niveau waarop de fiscus koerswinst en dividend niet belast. "We zochten naar een goed moment om aandelen bij te kopen", aldus Otto. "We zijn achteraf te greedy geweest. Maar dat hoort nou eenmaal bij het spel."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.