De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Verenigde Staten klagen
terreurverdachte aan

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Franse Marokkaan Zacarias Moussaoui is gisteren als eerste verdachte aangeklaagd in de VS wegens directe betrokkenheid bij de terreuraanslagen van 11 september. Moussaoui hangt de doodstraf boven het hoofd wegens het deelnemen aan een samenzwering tot het plegen van massamoord. Hij zal op reguliere wijze worden berecht en niet door een militair tribunaal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Zacarias Moussaoui (Foto: REUTERS)
Een grand jury heeft Moussaoui in staat van beschuldiging gesteld in een 30 pagina's tellende aanklacht die volgens minister van Justitie John Ashcroft leest als "een kroniek van het kwaad". Osama bin Laden en diens rechterhand Zayman al-Zawahiri worden genoemd als niet-aangeklaagde medeverdachten. De leiders van het terroristenleger Al-Qaeda kunnen te zijner tijd ook worden aangeklaagd, aldus Ashcroft. Aangenomen wordt echter dat het Witte Huis de kopstukken militair wil berechten als zij levend worden gevangen. Volgens FBI-directeur Robert Mueller trof Moussaoui dezelfde voorbereidingen als de negentien kapers die gisteren precies drie maanden geleden toesloegen. Moussaoui zat vast sinds 16 augustus wegens overtreding van de immigratiewetgeving. Hij werd opgepakt nadat zijn gedrag op een vliegschool argwaan had gewekt. Zo toonde Moussaoui alleen belangstelling voor het horizontaal besturen van een vliegtuig en niet in het opstijgen of landen.

Tijdens het onderzoek naar de terreuraanslagen kwam aan het licht dat Moussaoui betrokken is geweest bij de voorbereidingen. Zo volgde hij evenals de meeste kapers een training op een terreurkamp van Al-Qaeda in Afghanistan en ontving hij uit Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten geld afkomstig van Al-Qaeda-kopstukken.

Moussaoui is ook in verband gebracht met de in Rotterdam gedetineerde terreurverdachte Jerôme Courtailler. Deze Franse moslimfundamentalist woonde korte tijd bij Moussaoui in Londen en stond in contact met de Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi, die wordt verdacht van het beramen van een aanslag op de VS-ambassade in Parijs.

Videoband

De regering-Bush zal op zijn vroegst vandaag de videoband vrijgeven die onomstotelijk de schuld van Bin Laden zou aantonen. De opnames zullen waarschijnlijk worden voorzien van Engelse ondertitels om te voorkomen dat de Amerikanen in de Arabische wereld worden beticht van geknoei. Op de band, die in Afghanistan in beslag is genomen, beschrijft Bin Laden de schade aan het WTC in New York als "groter dan verwacht". Hij pest zijn zegsman omdat deze niet van tevoren op de hoogte was gesteld van de aanslag en laat ook lachend weten dat sommige kapers niet wisten dat zij op een zelfmoordmissie werden gestuurd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.