De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Strijders Al-Qaeda geven grotten prijs
Nog onenigheid
over vredesmacht

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Nu het einde van de Afghaanse campagne door de aanhoudende Amerikaanse bombardementen en de grondaanvallen van de Noordelijke Alliantie in zicht is, wordt er druk overleg gevoerd over de toekomst van het geteisterde land. De nieuwe minister van Defensie, tevens commandant van de Noordelijke Alliantie, Mohammed Fahim zei gisteren dat hij slechts "een zeer beperkte rol" ziet weggelegd voor een internationale vredesmacht in Kaboel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Mohammed Fahim. (Foto: REUTERS)
De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, meldde later dat de nieuwe autoriteiten geen bezwaar hebben tegen een internationale vredesmacht in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Over de omvang, samenstelling of leiding van zo'n vredesmacht liet Brahimi zich echter niet uit. De Britse premier Tony Blair is "in principe" bereid de internationale VN-troepenmacht in Afghanistan aan te voeren. Hij voegde daaraan toe dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Blair deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie naar aanleiding van een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in Londen. Powell wilde niet vooruitlopen op een eventueel vervolg van de 'strijd tegen het terrorisme' in Irak of Somalië.

Amerikaanse media hadden eerder gemeld dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Somalië overleg hebben gevoerd met plaatselijke krijgsheren over mogelijke aanvallen op terroristische doelen in het Afrikaanse land. De VS houden er rekening mee dat leden van Al-Qaeda er hun toevlucht zoeken.

Spoorloos

Van topterrorist Osama bin Laden ontbreekt nog ieder spoor. Volgens een plaatselijke commandant was hij maandag in gezelschap van Al-Qaedastrijders in de omgeving van Tora Bora gesignaleerd. Strijders van Bin Ladens terreurnetwerk lijken steeds verder te worden teruggedrongen. Anti-Talibantroepen in het oosten van Afghanistan liepen gisteren opnieuw enkele grotten onder de voet. Zij kondigden een staakt-het-vuren af, nadat groepen Al-Qaedastrijders zich bereid hadden verklaard over overgave te praten. Amerikaanse bommenwerpers zetten hun zware bombardementen op het gebied voort. De aanvallen waren zo hevig en er werden zulke zware bommen gebruikt dat gistermorgen weinig over was van wat het voornaamste bolwerk van Al-Qaeda in Afghanistan was.

De strijders van Bin Laden kregen van de commandant van de Alliantietroepen in het gebied, Mohammed Zaman, tot vanmorgen de tijd de grotten te verlaten en zich over te geven. Pakistan heeft ondertussen de bewaking van de grens in het gebied rond Tora Bora opgevoerd. Ruim 8000 man moeten ervoor zorgen dat Bin Laden het land niet binnenkomt en dat al zijn vluchtende aanhangers worden opgepakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.