De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eis 2,5 jaar in
zaak van macrobioot

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse officier van justitie, mevrouw mr. S.M. Hoogerheide, heeft gisteren voor de arrondissementsrechtbank 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar geëist tegen de omstreden 'macrobiotisch consulent' Adelbert Nelissen van het Kushi Instituut.

De officier hield de 'leermeester van de macrobiotiek' verantwoordelijk voor de dood van twee patiënten. Zij acht bewezen dat de beide vrouwen gestorven zijn aan de directe gevolgen van "zwaar lichamelijk letsel". Dit kon volgens haar ontstaan nadat respectievelijk de baarmoederhalskanker en een borsttumor ("Met de grootte van een bloemkool") onbehandeld bleven doordat Nelissen zijn patiënten doelbewust weghield van de reguliere geneeskunde.

Mr. Hoogerheide zei het de macrobioot kwalijk te nemen dat deze de twee vrouwen niet op andere gedachten had weten te brengen. "Terwijl hij ervan op de hoogte was dat zij geen reguliere arts bezochten. Dat dit onherroepelijk tot hun dood zou leiden, wist hij eveneens. Hij heeft niet opgetreden en slechts toegekeken hoe ze verder achteruit gingen." Volgens de officier waren de vrouwen volledig in de ban van de charismatische Nelissen: "Hij wekte bij zijn slachtoffers een zeer sterk vertrouwen gewekt ten aanzien van zijn medische 'kunnen'."

Een van de gestorven vrouwen was baarmoederhalskankerpatiënte José Krijnen, de ex-echtgenote van de Amsterdamse politicus Roel van Duijn.

Nabestaanden van de overledenen verwijten Nelissen dat hij hen dwong onvoorwaardelijk te kiezen voor de macrobiotiek, "wilde de alternatieve behandeling enige kans van slagen hebben."

De macrobioot ontkende dit alles ten stelligste. Zijn advocaat eiste vrijspraak en suggereerde dat dit strafproces een 'testcase' was. Uitspraak: 20 december




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.