De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Stroomstoot tegen
tandenknarsen

   
 

AMSTERDAM - Een nieuw slim apparaatje moet voorgoed afrekenen met het vaak hinderlijke tandenknarsen tijdens de slaap. Het Stimulusfonds, dat met EU-gelden de ontwikkeling van innovatieve projecten stimuleert, heeft ruim vijf ton subsidie uitgetrokken voor de zogenoemde brux-stop, bedacht door de firma Roto Electronics in Best.

De helft van alle Nederlanders blijkt regelmatig te tandenknarsen in de slaap. Onderzoek toont aan dat zo'n 10 procent van de bevolking er ook echt last van heeft. "Niet alleen de tanden slijten sneller", weet Roto-directeur J. Zilverschoon, "ook de kaakgewrichten hebben er onder te lijden. Het is vaak een groot probleem. Patiënten kunnen er zelfs hoofdpijn en rugpijn van krijgen."

Het apparaatje werkt met behulp van een stroomstootje. Patiënten plaatsen voor het slapen gaan de brux-stop, een kunststof plaatje, tegen het gebit. Hierop zitten speciale sensoren die de spierbewegingen registreren. Zodra het tandenknarsen begint, volgt een lichte stroomstoot in de mond. De reflex doet de mond automatisch openen waardoor het tandenknarsen direct stopt terwijl de patiënt ongehinderd doorslaapt.

Tandenknarsende patiënten moeten het nu nog doen met een soort beugel of een kunststof beschermkap, die de kiezen beschermen tegen het afslijten. Maar deze middelen stoppen het knarsen niet.

Zilverschoon verwacht dat het nieuwe product in maart volgend jaar op de markt komt. Volgens hem zijn de tandenknarsende proefkonijnen zeer enthousiast over het resultaat. De brux-stop zal rond de duizend gulden gaan kosten. Eind volgend jaar komt ook een draadloze versie op de markt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.