door Denise Hoogland en René Steenhorst UTRECHT/AMSTERDAM - Een zeer ernstige medische fout tijdens een zogeheten dotterbehandeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) te Utrecht, blijkt naar eerst nu bekend is gemaakt, het leven te hebben gekost aan de zeven maanden oude Charlotte Julia Floor uit Hollandsche Rading.
Het meisje kwam op 31 juli 2000 na een zwangerschap van 33 weken in het streekziekenhuis van Hilversum ter wereld met een aangeboren hartdefect: er was toen al sprake van een zorgwekkende vernauwing van de aorta. Kort na de ingreep stierf ze aan door blunders veroorzaakte inwendige bloedingen in onder meer de buikholte,
Verzwegen
Het Universitair Medisch Centrum te Utrecht, waartoe het WKZ organisatorisch behoort, meldde gisteren uit eigener beweging in een communiqué dat zich tijdens een hartkatheterisatie (dotterprocedure) een "ernstig incident" heeft voorgedaan waarbij "een patiëntje" is overleden.
Maar volgens de vooraanstaande Amsterdamse letselschadeadvocaat mr. J.M. Beer, die inmiddels de belangen van de ouders van Charlotte behartigt, verzwijgt de leiding van het ziekenhuis dat in de overlijdensakte valselijk melding is gemaakt van een 'natuurlijke dood', waardoor geen gerechtelijke obductie kon worden uitgevoerd.
Mr. Beer: "Onmiddellijk na het sterven van het meisje bestond bij de behandelend artsen al het vermoeden dat er van alles was misgegaan bij het inbrengen van een zogeheten ballonkatheter (om de vernauwde slagader weer toegankelijk te maken) en het plaatsen van een stent, een titanium buisje om het bloedvat ook open te houden. Desondanks vermeldden de artsen gewoon een natuurlijke dood. Het ten onrechte afgeven van een dergelijke verklaring is een strafbaar feit."
De fatale inwendige bloedingen bij Charlotte werden volgens de medisch advocaat onder meer veroorzaakt doordat artsen de katheter, een flexibel slangetje van kunststof, hadden ingekort waardoor scherpe randen ontstonden die het weefsel zwaar beschadigden.
Samenwerking
De ouders van Charlotte, Edwin (32) en Kirsten (27) Floor, zijn weliswaar na de dood van hun enig kind, op 1 maart jl., geïnformeerd over die fouten, maar onwetend gehouden over de verklaring van 'natuurlijke dood' die was afgegeven. De vader zei ons gisteren: "Wij zijn bovendien geschokt door de inhoud van het persbericht dat het ziekenhuis heeft uitgegeven. Daarin walst het ziekenhuis over de hele gebeurtenis heen en is de dood van ons kind slechts de aanleiding om te verkondigen dat men organisatorische veranderingen heeft doorgevoerd op deze afdeling. Dat krenkt ons verschrikkelijk."
In het communiqué meldt het Universitair Medisch Centrum (UMC) dat een onderzoek door in- en externe deskundigen heeft uitgewezen dat tijdens de dotteringreep niet goed is gehandeld: "De samenwerking binnen het team verliep bovendien niet goed. De afdeling kindercardiologie is nu gereorganiseerd."
De specialist die de operatie uitvoerde, mag sinds het drama geen complexe katheterisaties meer uitvoeren.
Volgens UMC-woordvoerster M. Wolters had het ziekenhuis voor het overlijden van de baby geen signalen dat er op kindercardiologieproblemen waren. |