De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Duel met Zweden
cruciaal voor
Oranje-handbalsters

   
 

BOLZANO - Voor de Oranje-handbalsters is met de kwalificatie voor de achtste finale een belangrijk moment bereikt. Winst op Zweden vanavond in Merano betekent niet alleen minstens een evenaring van het beste resultaat ooit op een WK (achtste in 1971 in eigen land), maar bovenal een tastbare stap voorwaarts in de ontwikkeling richting het ultieme doel, de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Daarnaast is aan het bereiken van de laatste acht de A-status van het NOC*NSF gekoppeld. In concreto betekent dat er voor een periode van twee jaar, tot het volgende WK, een veel ruimere maandbeloning (Hlf. 1000) en onkostenvergoeding voor de speelsters te verwachten valt.

Pikant detail is dat de weg naar de internationale subtop is gestart met twee overwinningen op datzelfde Zweden. In januari 1999 legde Oranje middels twee kleine overwinningen (25-23 en 21-22) de basis voor kwalificatie op het later in het jaar zo spraakmakende WK in Noorwegen. Het verleden telt echter niet, net zomin als de uiterst positieve balans van slechts één nederlaag voor Oranje in de negen oefeninterlands nadien.

"Van veel groter belang is dat Zweden verrassend als groepseerste heeft weten te eindigen en in een positieve hype verkeert", beperkt Natasja Burgers de waarde van statistieken. "Het is zaak dat we er vanavond gewoon staan, precies op het juiste tijdstip en niet zoals in Noorwegen falen op het beslissende moment. Nu zijn we de underdog en dat is toch makkelijker spelen dan wanneer de favoriete rol je in je schoenen is geschoven."

Wat de 26-jarige Burgers nog meer benauwt is de vraag of er nog wel genoeg rek in haar en het team zit om de sprong naar de absolute top te maken. "Het gaat dit jaar met mij, Oranje en mijn club GOG Gudme wat minder dan het jaar ervoor. Ik vind het spelen van zo veel grote wedstrijden mentaal best zwaar. Als ik dan zie tijdens het afgelopen Hollandtoernooi hoe relatief kansloos we verliezen van Noorwegen en Denemarken, dan trek ik me dat erg aan en vind ik dat wel eens frustrerend, ja. Ik mag dan met handbal wel mijn geld verdienen, ik zie het nog steeds als een liefhebberij. Momenteel ben ik dat gevoel wel een beetje kwijt. Maar tegen Zweden hebben we wel degelijk een kans omdat we hun spel goed kennen en omdat het ons wel ligt", aldus de linkshandige schutster.

Bondscoach Bert Bouwer ziet het duel ondanks de magere resultaten uit de pool met vertrouwen tegemoet: "Omdat de speelsters geloof hebben dat het mogelijk is om van ze te winnen. Met Eriksson en Arfwidsson heeft Zweden evenwel twee gevaarlijke opbouwers in huis. We moeten vooral in de verdediging van hen zien te winnen. En die heeft tot nu toe gelukkig naar behoren gefunctioneerd."

Een financieel geschil tussen het NHV (Nederlands Handbal Verbond) en de Wereld Handbalbond IHF zou er de reden van kunnen zijn dat Nederland de WK handbal voor vrouwen in december 2003 moet teruggeven. Achtergrond van het geschil is dat het draaiboek van Nederland voorzag in een bijdrage van 1,5 miljoen Zwitserse Francs en dat het NHV meende, doordat er door de IHF nooit bezwaar was gemaakt tegen dat bedrag, na de toewijzing erop te kunnen rekenen. Na afloop van het huidige WK wordt er verder over de netelige situatie gesproken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.