De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dick Advocaat (54) verruilt trainersbank bij Glasgow Rangers voor stoel van voetbalbaas
Afkicken in
de directiekamer

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Dick Advocaat heeft pak één al aan. Bij Glasgow Rangers verruilt de Hagenaar de trainingsbank voor een zetel in het heilige der heiligen van Ibrox Park: de directiekamer. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
GLASGOW - Zijn collega's Louis van Gaal en Co Adriaanse vertrokken onder dwang bij Oranje en Ajax; gisteren maakte Dick Advocaat zelf bekend terug te treden als trainer-coach van Glasgow Rangers. Juist op het moment dat de Schotse topper voor het eerst sinds acht jaar weer eens overwintert in Europa. Afgelopen donderdag schakelde Rangers het Franse Paris Saint Germain uit. Desondanks heeft Dick Advocaat - twintig jaar voelde hij dagelijks het gras onder de voeten bij o.a. Haarlem, SVV, Oranje en PSV - er even genoeg van. Hij wordt op Ibrox Park de voetbalbaas.

Eentje die heel binnenkort zelf z'n opvolger (Alex McLeish - Hibernian of George Burley - Ipswich Town) zal presenteren bij Glasgow Rangers.

De 54-jarige Hagenaar kreeg van de vermogende voorzitter David Murray twee contracten aangetekend opgestuurd. ,,Met een handtekening onder de één zou ik nog tot medio 2004 de trainer-coach van Glasgow Rangers zijn en met een krabbel onder de ander zou ik verder gaan als 'director football' bij deze club. De functie bestaat niet, maar is speciaal door Murray voor mij gecreëerd."

Dat vertrouwen en die loyaliteit heeft Advocaat over de streep getrokken om bij Glasgow Rangers betrokken te blijven. ,,Dit aanbod kon ik niet weigeren. Hier sprak zoveel waardering voor mijn werk uit. Eerder heb ik Murray laten weten te stoppen als trainer-coach als mijn contract zou aflopen medio 2002. Daarna heeft hij alles in het werk gesteld om mij te behouden. Het is hem gelukt. Misschien had ik elders aan de slag gekund, maar Murray handelde zo slagvaardig dat geen enkele club in Europa wist dat ik beschikbaar was. Het is goed zo."

Volgens Advocaat zou het niet werken om nog langer voor de groep te staan in Glasgow. ,,Vier jaar is het maximale voor mij bij een topclub. Bij PSV heb ik ook drieënhalf jaar gezeten. Je kent elkaar door en door. Trainer en spelers zijn toe aan nieuwe gezichten, een andere, frisse aanpak, nieuwe ideeën. Die ruimte heb ik mezelf en Glasgow Rangers willen geven. Nee, het heeft niets met onze achterstand op Celtic te maken. Wij doen nog mee in Europa, zij niet. In Schotland zal het altijd een 'two-horse-race' blijven. Die kan je winnen of verliezen."

Een vaste taakomschrijving voor de nieuwe voetbalbaas ligt er niet. Gewoonweg omdat die functie nooit heeft bestaan op Ibrox. Advocaat krijgt van voorzitter Murray alle tijd en ruimte om de functie naar eigen inzicht in te vullen. ,,Behalve de aanstelling van de nieuwe trainer, want dat doe ik in overleg met Murray met vanzelfsprekend een vetorecht voor ons beiden."

Helemaal blanco staat Advocaat niet tegenover z'n nieuwe functie. ,,Frank Arnesen en Wim Jansen hebben me bij respectievelijk PSV en SVV het goede voorbeeld gegeven. Met Wim werkte ik anderhalf seizoen samen, maar met Frank heb ik fantastische jaren (drieënhalf, red.) meegemaakt. Zij wisten exact hoe het moest en hoe je in zo'n functie als klankbord kon fungeren voor de hoofdtrainer zonder je te vergalopperen. Ik zal niet van de tribune afdalen om de zittende trainer even te laten zien hoe je een wedstrijd moet winnen."

In z'n nieuwe functie denkt Advocaat ook geld voor Glasgow Rangers te kunnen verdienen. Naast de klankbordfunctie, het aan- en verkoopbeleid, zal de Hagenaar de internationale scouting voor z'n rekening nemen. ,,Als hoofdtrainer heb je het zo druk, dat het bekijken van versterkingen voor de club erbij inschiet. Of je wil of niet: het leidt tot fouten. Ook ik heb in de haast spelers naar Ibrox gehaald, die achteraf het niveau niet aankunnen of hier niet thuishoren. Dergelijke fouten kosten een club veel geld. Nu kan ik daar tijd voor vrijmaken en denk ik indirect geld te kunnen verdienen voor de club."

Hoe het de Nederlanders in Glasgow zal vergaan na de 'move' van Advocaat van de bank naar de directiekamer moet blijken. Wel hebben Arthur Numan, Bert Konterman, Michael Mols, Fernando Ricksen en Ronald de Boer doorlopende contracten. Van de trainers Jan Wouters en Bert van Lingen loopt de verbintenis af. Hun toekomst is nog onbekend. Advocaat: ,,Voor mezelf ben ik benieuwd of ik buiten de bank kan en of het me bevalt als 'director of football'. Het is een baan met alles erop en eraan en eigenlijk een logisch vervolg op mijn werk tot dusver in de voetballerij. Ik weet in ieder geval wat er te koop is."

De functiewisseling betekent niet automatisch dat Advocaat nooit meer een stap op het trainingsveld zal zetten. ,,Ik weiger definitief een streep onder het trainersvak te zetten. In de voetballerij heb ik geleerd nooit 'nooit' te zeggen."

Dus evenmin tegen een baan als bondscoach van Oranje? ,,Ik ben geen kandidaat, want anders had ik toch al iets moeten horen. In principe heb ik beslist om bij Glasgow Rangers te blijven. Wat me wel frappeert, is dat de KNVB zolang wacht met de opvolging van Louis van Gaal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.