De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wao-bemiddelaar van
sociale partners flop

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Het bemiddelingsbedrijf van werkgevers en bonden voor wao-ers, Rea Actief, stopt per 1 januari 2002. De stichting heeft de doelstelling om in drie jaar tijd 1200 arbeidsongeschikten aan het werk te helpen, bij lange na niet kunnen halen. Met ingang van januari gaan de partijen zich concentreren op een nieuw regionaal project. "Zie het als preventieve reïntegratie", zegt Emile Strating, bestuurder van Rea Actief.

Na bijna drie jaar heeft het bedrijf 53 arbeidsongeschikten aan het werk geholpen, 1147 minder dan het doel was. Het bleek moeilijker dan gedacht om mensen te vinden bij de vacatures die Rea Actief moest invullen. "Het was wat eenvoudig gedacht dat de aangeboden vacatures vanzelf wel vol zouden vloeien", meent Strating.

Rea Actief werd begin 1999 opgericht door FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en de werkgeversbonden AWVN en FME-CWM. De laatste stapte in juni 2000 al uit de stichting. Deze werkgeversbond voor de metaalverwerking vond de resultaten tegenvallen.

De systemen van de uitvoeringsinstellingen waren niet op de vraaggerichte aanpak van de stichting berekend. De uitvoeringsinstellingen werken omgekeerd; zij zoeken banen bij mensen. "De uitvoeringsinstellingen zijn goed in het geven van uitkeringen, maar ze weten weinig van de inzetbaarheid van mensen", aldus Strating.

De veranderde regelgeving van de uitvoeringsinstellingen door privatisering, maakte het nog moeilijker om de vacatures te vullen met wao-ers. Er mocht door de wet op de privacy niet langer gebruik gemaakt worden van de systemen van instanties. "De wetgeving heeft ons ingehaald", meent een woordvoerder van CNV Bedrijvenbond.

Daarnaast nam het vinden van een geschikte wao'er soms maanden in beslag. Hierdoor wist de werkgever vaak zelf de vacature te vervullen.

Het project kostte Hlf. 1,25 miljoen per jaar. "Het is echter geen weggegooid geld", meent een woordvoerder van AWVN. "We hebben er in elk geval de uitkeringen mee terugverdiend."

De werkgevers en bonden gaan begin volgend jaar actief van start met een project om het aantal arbeidsongeschikten terug te dringen. Het wordt een proefproject op regionaal niveau.

Werknemers die lang ziek zijn en in de wao dreigen te raken, kunnen door bemiddeling van de werkgevers en bonden worden herplaatst bij een andere baas. Op deze manier kan volgens Strating worden voorkomen dat deze werknemers in de wao terechtkomen. "Als ze eenmaal zijn uitgestroomd, is het heel moeilijk ze weer terug te brengen op de arbeidsmarkt", aldus Strating.

Het project moet de vorm krijgen van marktpleinen, gericht op de werkgevers. Op deze marktpleinen kunnen zij werknemers met elkaar 'ruilen'. Het gaat hierbij om werknemers van wie de ziekte gerelateerd is aan het werk dat ze doen, zoals bijvoorbeeld rsi. Als herplaatsing in een andere functie binnen het bedrijf niet lukt, dan kan er voor gekozen worden een andere werkgever te zoeken. Een vertrouwensband met de werknemer speelt hierin een belangrijke rol.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.