De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Wie wacht met instappen
loopt kans rally te missen'

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Het is nu het moment om aandelen te kopen. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een ommekeer, zijn er 'anekdotische signalen' die er op wijzen dat de economie herstellende is. Wie wacht met instappen, loopt kans een groot stuk van de rally te missen. Dat stelde William de Vijlder, topman bij Fortis Investment Management gisteren tijdens een bijeenkomst over de economische vooruitzichten.

Dit Fortis-onderdeel, met een beheerd vermogen van 103 miljard, besloot recent zelf de aandelenportefeuille op te voeren met 6% ten koste van obligaties. De vermogensbeheerders verwachten dat de economie halverwege volgend jaar weer zal aantrekken. Omdat de beurzen volgens De Vijlder gemiddeld vier maanden voor lopen op de macro-economische cijfers, is het voor de geduldige belegger raadzaam nu in te stappen. "Eerst zal de beurs stijgen, dan volgen de economische indicatoren en tenslotte de bedrijfswinsten", aldus De Vijlder.

De geschiedenis leert dat een recessie in de Verenigde Staten gemiddeld 11 maanden duurt. Als wordt aangenomen dat de huidige recessie in maart 2001 begon, lijkt het einde in zicht. Bovendien is de afgelopen maanden een groot aantal maatregelen genomen die de economie een positieve impuls moeten geven. Zo heeft de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) dit jaar al tien keer de rente verlaagd. De algemene verwachting is dat de Fed vandaag voor de elfde keer de rente naar beneden bijstelt. De eerste renteverlaging zorgde voor een koersexplosie op de Nasdaq van 14%. Bij de daaropvolgende Fed-besluiten bleef een beursreactie echter uit. Toch is Bob Ohanesian, topman van de Amerikaanse Fortis-dochter Harbor Capital Management, positief over het beleid van de Fed. Hij verwacht dat consumenten door de lage rente er zo langzamerhand voor zullen kiezen terug te keren naar de beurs, waar het geld meer opbrengt dan wanneer het op een spaarrekening blijft staan. Los van de monetaire verruiming is de inflatie gedaald en zijn de hypotheekleningen tegen lagere rentetarieven geherfinancierd. Kortom, zo stelt Ohanesian, er is geld genoeg.

Gezien de ontwikkeling van de aandelenmarkten is volgens De Vijlder nu al gedeeltelijk geanticipeerd op het economische herstel. Toch zijn er volgens hem nog kansen te over. Zo richt de vermogensbeheerder zich vooral op cyclische sectoren en sectoren als telecommunicatie, duurzame consumptieartikelen en financiële diensten.

Bovendien is volgens De Vijlder de Europese markt op dit moment 10% tot 15% ondergewaardeerd, uitgaande van een winstgroei per aandeel van 0% tot 5%. Vooral de AEX biedt volgens Robert Strum, hoofd aandelen Nederland, veel perspectief. "Op basis van koers-winstverhoudingen is Nederland één van de goedkoopste aandelenmarkten in de wereld." Hij noemde onder meer DSM, Buhrmann en Vendex aantrekkelijk, omdat deze fondsen in vergelijking met hun Europese concurrenten ondergewaardeerd zijn. Bij de Nederlandse smallcaps loopt het dividentsrendement met gemiddeld 6% zo hoog op, dat het volgens Strum alleen al daarom interessant is om die aandelen te kopen.

Toch achten de vermogensbeheerders een waarschuwing ook op zijn plaats. De kans bestaat immers altijd dat de recessie langer gaat duren dan verwacht. Ook is het denkbaar dat de economie licht herstelt, maar de winstgevendheid van het bedrijfsleven niet aantrekt. En dat is wel noodzakelijk om te kunnen spreken van structureel herstel. Nu instappen vraagt dus niet alleen om geduld, maar vereist ook koelbloedigheid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.