De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Internet als strijdmiddel
tegen dure zakenreizen

   
 

DEN BOSCH - Nieuwe reissystemen op internet stellen werknemers die op reis moeten in staat zélf de boeking te doen. In de eerste plaats wordt hiermee fors bespaard op de transactiekosten die het reisbureau in rekening brengt. Maar ook kunnen de werknemers zelf in de hand worden gehouden: met één druk op de knop kunnen peperdure business class-vluchten worden uitgesloten.

Het Nederlandse bedrijf Tickotel lanceert binnenkort een van de eerste online zelfboeksystemen, die speciaal zijn ontwikkeld voor de zakelijke markt in Europa. Zeker nu bedrijven weer op de centen gaan letten, wordt hiervoor een grote belangstelling verwacht. Tickotel schermt zelf met besparingen van 20 tot 30% op de totale zakelijke reiskosten.

Volgens directeur Simone Schimmer (32) zijn op dit gebied nog enorme besparingen mogelijk. "Vanaf het moment dat iemand besluit te gaan reizen tot de levering van de tickets zijn gemiddeld ruim acht telefoontjes nodig. Bij boeken via internet vallen een aantal tussenschakels weg. Ook de administratie wordt eenvoudiger."

Het systeem voorkomt ook dat medewerkers te dure tickets boeken. De gebruiker krijgt te zien welke luchtvaartmaatschappijen, hotelketens of autoverhuurbedrijven de beste tarieven geven. Men kan gebruik maken van de meest voordelige tarieven van wereldwijd 500 vliegmaatschappijen, 40.000 hotels en 45 verschillende autoverhuurders. Dit alles werkt real-time. De getoonde tarieven zijn ook echt beschikbaar. Een en ander loopt via de centrale reserveringssystemen Galileo en WorldSpan. Daarnaast houdt Tickotel Corporate rekening met de speciale (prijs)afspraken die een bedrijf met een of meer luchtvaartmaatschappijen heeft gemaakt. Deze onderhandelde tarieven zijn gemakkelijk in de database in te voeren.

Anders dan in Amerika kunnen grote klanten in Europa aantrekkelijke tarieven afdwingen. Mededirecteur Marc van Deursen (32): "Dit verklaart ook waarom veel Amerikaanse on-line boekingssystemen ongeschikt zijn voor de Europese markt."

In de Tickotel-software zijn ook gemakkelijk allerlei beperkingen te stoppen, die gelden voor bepaalde werknemers. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld de regel hanteren dat verkooppersoneel binnen Europa uitsluitend 'economy class' mag reizen. Voordeel van dit systeem is dat een beter inzicht valt te verkrijgen over het reisgedrag van medewerkers. De administratie kan precies zien hoeveel iemand reist tegen welke kosten. Volgens Van Deursen hebben veel bedrijven geen idee van het reisgedrag van hun personeel. "Ze weten vaak niet of iemand zich aan de regels houdt. Mensen die zelf boeken, letten soms nauwelijks op de kosten. Ook laten ze zich nog wel eens leiden door de wens bij bepaalde maatschappijen extra punten te kunnen sparen."

De software maakt alles veel transparanter. Het wordt ook moeilijker in geval van een te dure boeking de schuld op een secretaresse af te schuiven. In het systeem wordt precies vastgelegd wie wanneer een boeking heeft gedaan.

Het internetbedrijf Tickotel uit Den Bosch hoopt binnenkort met Carlson Wagon Lits, het grootste zakenreisbureau ter wereld, een contract voor haar systeem af te sluiten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.