LEIDEN/CAMBRIDGE (VS) - Het in surseance verkerende biotechnologische bedrijf Pharming maakt goede kans op een doorstart. Het Leidse bedrijf maakte gisteren bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de voormalige Amerikaanse joint venture-partner Genzyme "die alle openstaande kwesties tussen de bedrijven oplost".
Beide bedrijven hebben elkaar sinds de zomer bestookt met rechtszaken nadat Pharming in surseance terechtkwam. Gisteren werd overeengekomen dat een schuld die Pharming bij Genzyme heeft uitstaan van meer dan $10 miljoen wordt kwijtgescholden.
|
Na maanden procederen kunnen Pharming en Genzyme weer samen door een deur. (Foto: Frans Jongen)
|
In ruil daarvoor krijgt de Amerikaanse biotechreus alle rechten van Pharming op het gebied van diagnose en behandeling van de dodelijke erfelijke spierziekte Ziekte van Pompe. Dit is inclusief licenties op het gebruik van intellectuele eigendommen, en (pre)klinische gegevens. Genzyme neemt de Belgische dochteronderneming van Pharming volledig over. Verder is afgesproken alle juridische procedures tussen de bedrijven te staken, waardoor ook de claims komen te vervallen.
Pharming heeft tegen Pompe het middel Pompase ontwikkeld, dat in eerste instantie uit de melk van transgene konijnen werd gewonnen. Door de overeenkomst is de Pompase-behandeling van de negen Pompe-patiëntjes in het Rotterdam AZR veilig gesteld. De behandeling van de kinderen was lange tijd onzeker, omdat de fabriek waar Pompase werd gemaakt in het Belgische Geel sinds de surseance stil lag.
"Hiermee worden onze kansen op een doorstart een stuk verbeterd", reagaeert Pharming-woordvoerder Rein Strijker op de overeenkomst. "Bij het zoeken naar potentiële geldschieters voor onze doorstart stuitten we steeds op twee eisen. Ten eerste zou er een regeling getroffen moeten worden met de crediteuren (waarvan Genzyme de grootste was, red.) en ten tweede zou de affaire met Genzyme beslecht moeten worden. Deze beide punten zijn nu opgelost, dus ligt de weg vrij voor een goede doorstart van de onderneming."
Overigens zal Pompase in de toekomst niet meer worden gewonnen uit konijnenmelk, maar uit gekweekte cellen afkomstig van hamsters. Alleen voor de productie van een middel tegen de ernstige ziekte erfelijk angio-oedeem zal nog konijnenmelk worden gebruikt. Pharming wordt daarin geassisteerd door Genzyme.
Vlak voordat Pompase kon doorbreken, kwam een firma uit Taiwan met een andere, minder omstreden behandelmethode voor de Ziekte van Pompe, waardoor Pharming in acute problemen kwam.
Vorige week kreeg Pharming van de Haagse rechtbank definitief uitstel van betaling, waardoor de kans op een doorstart al groeide. Bij Pharming zijn 200 mensen werkzaam.