De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Waarde van overnames
en fusies daalt met 50%

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De waarde van wereldwijde fusies en overnames is dit jaar meer dan gehalveerd ten opzichte van het jaar 2000. Het aantal transacties liep dit jaar met 26% terug. Dit blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor KPMG.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (355x219, 18kb)
.
Dit jaar vindt volgens KPMG voor $1600 miljard aan transacties plaats. Dat was vorig jaar nog $3300 miljard. De teruggang is terug te voeren op de onzekere situatie van de economie.

De teruggang vond vooral plaats in de tweede helft van dit jaar. Vooral in de maanden september en november werden nauwelijks transacties gesloten. De eerste zes maanden van dit jaar waren nog goed voor een bedrag van $940 miljard. De tweede helft voor slechts $653 miljard.

De getallen zijn veel lager dan vorig jaar. "Het verschil met vorig jaar kan in de laatste drie weken van het jaar niet meer worden ingehaald", aldus Joop de Rooy, partner van KPMG Corporate Finance. Hij zegt geen indicaties te hebben voor grote transacties in de komende weken. Dat komt volgens hem ook doordat de fusie- en overname-activiteiten zich in het huidige economische klimaat concentreren rondom gedwongen verkopen.

Bij acht van de tien grootste wereldwijde transacties zijn partijen uit de Verenigde Staten betrokken. Vorig jaar bepaalden vooral bedrijven partijen uit het Verenigd Koninkrijk de top-10. De grootste overname van het jaar komt op naam van internetaanbieder America Online die uitgever Time Warner inlijfde voor een prijs van $94 miljard. Op nummer-2 staat de overname van Liberty Media door AT&T voor een bedrag van $41 miljard. De derde plek wordt bezet door de bundeling van de oliemaatschappijen Texaco en Chevron, goed voor een bedrag van $38 miljard.

De enige twee puur Europese transacties bij de bovenste tien zijn de overname van Dresdner Bank door Allianz voor $25 miljard en de overname van de Bank of Scotland door Halifax voor $15 miljard.

De grootste overname waarbij een Nederlandse onderneming is betrokken, is terug te vinden op plek nummer 30. Dat is de overname van Michigan National Corp door ABN Amro voor bijna $3 miljard.

Binnen de Nederlandse grenzen daalde de waarde van fusies en overnames dit jaar met maar liefst 80%: van $20 miljard tot $4 miljard. Het aantal transacties liep met 40% terug. De Rooy denkt dat deze neergang niet of niet veel verder zal doorzetten.

Belangrijkste oorzaak voor het fors teruglopen van de overname- en fusiemarkt is het teruglopend vertrouwen in de economie.

"Deze markt wordt toch voor een belangrijk deel bepaald door emotie", zegt De Rooy daarover. "De afgelopen maanden zijn er te veel neerwaartse aanpassingen van economische verwachtingen geweest. En dan heb ik het niet alleen over winstwaarschuwingen van bedrijven. Maar ook over voorspellingen ten aanzien van de gehele economie. Dat doet de markt geen goed."

Herstel van de markt voor fusies en overnames lijkt ver weg. "Veel beslissingen tot koop of verkoop worden op dit moment uitgesteld. Toch zijn een groot aantal fusies en overnames wel in voorbereiding." De Rooy verwacht dan ook dat participatiemaatschappijen die risicokapitaal verstrekken voor positieve impulsen kunnen zorgen. "Die zijn nu heel duidelijk naar koopjes aan het kijken. De prijzen van overnamekandidaten zijn door het huidige economische klimaat laag. De participatiemaatschappijen beschikken op hun beurt echter over een grote zak met geld."

Het is volgens De Rooy belangrijk dat het vertrouwen terugkomt. "Als de economische prognoses voor het eerste kwartaal van volgend jaar blijken uit te komen, is er toenemende ruimte voor fusie- en overnamestappen. Dan komt de markt weer in beweging. Vertrouwen is heel belangrijk in deze markt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.