De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Slechte start Wall Street
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn de week slecht begonnen. Sombere vooruitzichten van glasvezelgigant JDS Uniphase en fusiezorgen voor Compaq en HP zorgden gisteren voor een lauw sentiment, een naderend rentebesluit (vandaag) ten spijt. De Dow Jones-index sloot 1,3% lager op 9921,79 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 1,5% op 1991,96.

Analisten waren het niet eens over de boodschap van de koersdalingen. Vorige week leek het sentiment nog definitief ten goede te keren en werden psychologische barrières opwaarts doorbroken. Tot de arbeidsmarktcijfers het beursfeestje op vrijdag ruw verstoorden. Inmiddels noteert de Dow weer onder de 10.000 en handhaafde de Nasdaq zich evenmin boven de 2000 punten.

"De meningen over de economie en de Fed zijn de laatste maand enorm wisselvallig", liet een Amerikaanse beursman optekenen. "Dergelijke wisselende signalen zijn typerend voor een economie die van een recessie naar herstel gaat. Het zou dus best zo kunnen zijn dat we in zo'n fase zitten." Tja, zo lusten wij er nog wel een paar.

Het wachten is nu vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk verlaagt de Fed vandaag de rente opnieuw: waarschijnlijk met een kwart procent tot 1,75. Dat zijn toch langzaamaan getallen die meer aan de lengte van Fed-topman Greenspan doen denken dan aan 'diens' rentetarief.

Dan het bedrijvennieuws. Daar stond JDS (-5,5%) tegen wil en dank in de schijnwerpers. De glasvezelfabrikant meldde gisteren nog geen tekenen van herstel in de sector te zien. Derhalve zal in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, eindigend in maart, de omzet 10 tot 15% onder die van het tweede kwartaal liggen.

Compaq moest terrein prijsgeven nu HP-grootaandeelhouder The Packard Foundation zich tegen een bod op de collega-computerfabrikant heeft gekeerd. Compaq verloor daardoor fors: 14,3% op $9,70. HP, dat nu mogelijk circa $25 miljard in de zak houdt, werd evenmin beloond. Het Dow-fonds zakte 1,3% op $28,05.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.