De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak zakt weer weg
   
 

AMSTERDAM - Het Damrak is de week met lagere koersen begonnen door een zwakke stemming rond de financiële waarden en de techsector. Daarnaast waren beleggers afwachtend door een mogelijke renteverlaging in de Verenigde Staten. De toonaangevende AEX-index belandde daardoor onder de 500 punten op 494,22 punten. Dat betekent een daling met 2,1%. De midkappers zakten 0,9% weg op 460,45 punten.

De aandacht op het Damrak werd vooral opgeëist door de kans op een nieuwe renteverlaging in de Verenigde Staten. De Federal Reserve zal vandaag mogelijk opnieuw de rente verlagen. Voor de elfde keer dit jaar.

De meeste economen gaan ervan uit dat de Amerikaanse rente met 0,25%-punt zal worden verlaagd.

Volgens economen kan Fed-baas Alan Greenspan niet meer om een nieuwe renteverlaging heen nadat het werkloosheidspercentage vorige week het hoogste niveau in meer dan zes jaar bereikte. Verwacht wordt dat het voorlopig de laatste renteverlaging zal zijn. Vanavond rond 20.15 uur zal de beslissing vallen.

De financiële waarden werden gisteren gedrukt door berichten over de steeds slechter wordende financiële positie van Argentinië. ABN Amro werd 2,9% goedkoper op 18,35. ING verloor 3,5% op 28,39 en Aegon moest 2,3% prijsgeven op 30,00.

Kabelbedrijf UPC heeft zijn Poolse activiteiten gefuseerd met die van Canal+. De bundeling werd vier maanden geleden al aangekondigd. UPC krijgt een belang van 25% in de nieuwe onderneming. De combinatie heeft 700.000 abonnees. De betrokken partijen denken daarom dat snel het breakeven punt bereikt wordt en winst kan worden gemaakt. Het aandeel UPC krabbelde met 1 eurocent op tot 0,59.

Chemieconcern Akzo Nobel heeft goedkeuring ontvangen om het anti-trombosemiddel Arixtra op de markt te brengen.

Het middel is samen met Sanofi-Synthelabo ontwikkeld. Arixtra zal vanaf volgende maand in de Verenigde Staten worden verkocht. In Europa wacht Akzo Nobel nog op goedkeuring van de desbetreffende autoriteiten. Maar volgens analisten is goedkeuring nog slechts een kwestie van tijd.

Tegenover dit goede nieuws stond ook een negatief bericht. Akzo-dochter Organon wordt voor de rechter gedaagd door vrouwen die zwanger zijn geworden ondanks het gebruik van het anticonceptiemiddel Implanon van Organon. Op de beurs moest de chemiegigant 0,6% terug op 50,50.

Een opmerkelijke stijger was Buhrmann. De beurskoers van het handelsbedrijf dikte met 6,4% aan tot 13,00. Een handelaar tastte in het duister over de plotselinge koerswinst.

Na de koerssprong van afgelopen vrijdag moest KPN gisteren 2,3% terug naar 5,56. Het telecomconcern maakte nabeurs bekend de verkoop van zijn 22,3% belang in het Indonesische Telkomsel aan Singapore Telecommunications te hebben afgerond. De transactie levert KPN $601 miljoen op.

Daarnaast werd bekend dat het optieplan voor de werknemers van KPN op de valreep van de miljarden-emissie is versoberd. De bestbetaalde managers zagen hun optieplan daarentegen juist verbeteren. De veranderingen vonden plaats zonder medeweten van medewerkers en bonden. Analisten van HSBC Investment Bank zijn minder negatief geworden over KPN. Omdat de winstverwatering per aandeel minder is dan verwacht, is het beleggingsadvies verhoogd van 'verkopen' naar 'verminderen'. Later deze week komen de nieuwe aandelen in de notering. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 5 tot 5,50.

Bij de midkappers viel luchtvaartmaatschappij KLM op. KLM-dochter Buzz heeft zijn routenet met 6 bestemmingen uitgebreid tot 21. Buzz hoopt Air France met ingang van het zomerseizoen naar de kroon te steken als de vliegmaatschappij met de meeste rechtstreekse vluchten tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. De KLM-dochter is concurrent-prijsbrekers Easyjet en Ryanair bovendien voor om ook buiten het Verenigd Koninkrijk binnenlandse vluchten aan te bieden. Op de beurs wisselen de aandelen KLM voor 14,03 van eigenaar. Dat is 0,4% hoger dan het slot van vrijdag.

De handel in de aandelen Pharming werd stilgelegd tot 1 uur 's middags in verband met de aankondiging dat het Amerikaanse Genzyme het bedrijf de reddende hand toereikt. Een schuld van ruim $10 miljoen is kwijtgescholden. De kans op een doorstart is groter geworden. Ook het geschil tussen de twee bedrijven zou zijn opgelost. Het aandeel Pharming schoot met 63,6% omhoog tot 0,90.

Twee opmerkelijke stijgers op de lokale markt waren gisteren de ICT-bedrijven Seagull en Magnus. Seagull pakte een koerswinst van 45,1% op 3,99. Concreet nieuws over het bedrijf was er niet. Op 4 oktober bereikte het fonds nog een laagste notering van 0,39. Magnus werd gisteren 33,3% duurder op 1,60. Ook hier was geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De IT-dienstverlener gaf enkele weken geleden nog een winstwaarschuwing.

In aanloop op de vandaag te presenteren jaarcijfers, steeg het aandeel Free Record Shop met 1,1% tot 9,50. Analisten voorzien dat de detaillist een winstval bekendmaakt van circa 35%. De winst per aandeel komt naar schatting uit op 1,32.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.