DÜSSELDORF - De onderhandelingen over de lonen en andere arbeidsvoorwaarden dreigen in Duitsland uit te lopen op felle confrontaties tussen vakbonden en werkgevers.
Bondskanselier Schröder riep dit weekeinde de bonden op "redelijk" te zijn. Economen zeiden gisteren in de Duitse krant Handelsblatt dat looneisen van boven de 2 procent de toch al kwakkelende Duitse economie ernstig zullen schaden.
Desondanks is Duitslands grootste vakorganisatie, IG Metall, gisteren voor haar 3,6 miljoen leden in de metaal- en elektro-industrie met een looneis van 5 tot 7% gekomen. Ook Verdi, die de werknemers in de dienstensector vertegenwoordigt, ziet volgens Handelsblatt af van zijn gematigde koers.
De krant citeert vooraanstaande Duitse economen die zeggen dat vooral werklozen de dupe zullen zijn als tijdens de huidige recessie en bij een inflatie van 1,5% de lonen met meer dan 2% stijgen. Die economen vinden dat de lonen in de pas moeten lopen met de toename van de arbeidsproductiviteit en de totale productie. De verwachting is dat de Duitse economie komend jaar hooguit 1,25% groeit, de arbeidsproductiviteit terugloopt en het aantal werklozen de komende winter op vier miljoen uitkomt.
De werkgevers hebben bij voorbaat de voorstellen van IG Metall als 'absurd' van de hand gewezen en vrezen een harde confrontatie. Zo liet DaimlerChrysler al weten dat dit soort eisen alle begrip te boven gaat.
De huidige, tweejarige CAO voor de miljoenen werknemers in belangrijke sectoren als de auto-industrie, loopt in februari 2002 af. Het hoofdbestuur van IG Metall heeft gisteren in Frankfurt de aanbevelingen bekend gemaakt. Volgens de voorman van IG Metall, Klaus Zwickel, zijn de omstandigheden voor salarisverhogingen in de Duitse metaal- en elektroindustrie gunstig. De verhogingen moeten in maart hun beslag krijgen en voor een periode van twaalf maanden gelden. Ze kunnen volgens Zwickel juist de economie stimuleren.
De afspraken die werkgevers met IG Metall maken zijn leidend voor de rest van de Duitse en zelfs ook voor de Europese industrie.