De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië paait IMF met
schrappen exportsubsidie

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - In een laatste poging om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot tevredenheid te stemmen en de overheidsbegroting voor 2002 in evenwicht te brengen, heeft de regering van Argentinië besloten het omvangrijke stelsel van exportsubsidies op de helling te zetten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Een Argentijnse ambtenaar spuit een stakingsoproep op een bank uit protest tegen aanhoudende bezuinigingen. (Foto: REUTERS)
Door het schrappen van de bestaande fiscale aanmoedigingen voor de plaatselijke industrie hoopt de regering volgend jaar ruim $4,5 miljard extra aan belasting te kunnen innen.

Dit bedrag moet eerdere fiscale tegenvallers compenseren en ervoor zorgen dat de Argentijnse staat volgend jaar geen peso meer spendeert dan zij ontvangt.

Minister Domingo Cavallo van Economische Zaken verklaarde in Buenos Aires dat zijn gesprekken in het weekeinde met de directie van het IMF tot volle tevredenheid verliepen. "Het fonds heeft grote waardering voor onze inspanning en is zich ervan bewust dat wij dit jaar de staatsuitgaven met reeds zeven miljard dollar hebben gereduceerd", aldus de immer opgewekte bewindsman. Vanuit Washington liet de IMF-directie gisteren middels een kort communiqué weten dat de contacten met de Argentijnse minister "vruchtbaar" waren.

Presidentieel woordvoerder Juan Baylac verzekerde in Buenos Aires dat Argentinië deze maand zijn betalingsverplichtingen stipt zal nakomen en daartoe zal kunnen rekenen op de thans geblokkeerde IMF-noodkredieten. De zegsman verklaarde dat het niet nodig zal zijn om de deviezenreserves van de Centrale Bank aan te snijden. Deze week moet Argentinië reeds zo'n 900 miljoen dollar aan rentes en aflossingen overmaken naar zijn kredietbanken.

De nu teruggedraaide fiscale voordeelregelingen zijn amper een jaar oud en waren bedoeld om de Argentijnse industrie nieuw leven in te blazen. Door het handhaven van de koerskoppeling tussen de dollar en de peso heeft Argentinië zichzelf uit de wereldmarkt geprijsd. De afgelopen drie jaar is de industriële activiteit in het land met ruim 14% afgenomen, hetgeen onder meer resulteerde in een werkloosheid van bijna 20%.

In het parlement is met afkeuring gereageerd op de aankondiging van minister Cavallo. Afgevaardigden van zowel de oppositiepartijen als van de Radicale Burgerunie (UCR) van president Fernando de la Rúa zeiden een verergering van de reeds lang aanhoudende economische recessie te vrezen. "Na zeven bezuinigingsrondes is er geen ruimte meer voor het verder korten van de uitgaven. Argentinië heeft nu economische groei nodig. Alleen dat kan ons uit de problemen helpen", aldus UCR-voorman Angel Rozas, die voor een sociale explosie waarschuwde wanneer de regering geen werk maakt van het economische herstel.

President De la Rúa vierde gisteren de tweede verjaardag van zijn ambtsaanvaarding en liet zich tijdens een plechtigheid ontvallen zich meer "een brandblusser" te voelen dan een staatshoofd. "Sinds mijn aantreden doe ik niets anders dan hollen van de ene naar de andere brandhaard. De huidige crisis die de natie geselt, is niet de enige en al evenmin de eerste", aldus de getergde president, die het verlengstuk van zijn uitspraak - "en ook niet de laatste" - bijna ten gehore bracht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.