De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU haalt uit naar Hamas-beweging

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - In een ongekend harde verklaring heeft de Europese Unie gisteren de Palestijnse Autoriteit opgeroepen de "terroristische netwerken" van Hamas en Jihad op te rollen en een einde te maken aan de intifada.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat gisteren in Brussel laten weten na een ontmoeting met de Israëlische minister Peres (Buitenlandse Zaken) en zijn Palestijnse collega Nabil Shaath.

Het is de eerste keer dat de EU de Palestijnse terreurbewegingen als 'terroristisch' aanmerkt. Na de golf zelfmoordaanslagen van de afgelopen tien dagen, waarbij veel Israëlische burgers zijn omgekomen, is de Unie nu opgeschoven in de richting van het Amerikaanse pro-Israëlische standpunt.

"Er is geen goed en slecht terrorisme", zei minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). "Terreurgroepen die onschuldige burgers doden, moeten worden bestreden. Arafat kan en moet echt meer doen om de zelfmoordenaars te stoppen."

Nabil Shaath zei echter dat het een 'heilig recht' is van de Palestijnen om zich te verdedigen tegen de bezetting door Israëlische troepen. Zolang ze alleen stenen gooien en geen burgers doden, is dat volgens hem gerechtvaardigd.

De Unie riep gisteren ook Israël op zijn troepen terug te trekken, een einde te maken aan buitenwettelijke executies, de nederzettingen te bevriezen en de blokkades aan de grens met de Palestijnse gebieden op te heffen.

Peres noemde de EU-verklaring 'evenwichtig', maar voegde eraan toe dat militaire acties nodig zijn om zelfmoordaanslagen op de Israëlische bevolking te voorkomen. "Als Arafat de Hamas en Jihad niet onder controle krijgt, dan moeten wij het zelf doen."

Peres en Shaath waren tegelijk in Brussel, maar hebben elkaar niet gesproken. De Unie stuurde gisteravond haar speciale buitenlandgezant Solana naar het Midden-Oosten voor verdere gesprekken over een wapenstilstand. Hij spreekt vandaag met de Israëlische premier Sjaron en met Arafat.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.