De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vrees voor wraak
bij dood Osama

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Een Amerikaanse marinier staat samen met een Afghaan op een dak van een bus spullen voor de ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kaboel uit te laden. (Foto: EPA)
en NEW YORK/PESHAWAR - Inlichtingendiensten vrezen nieuwe aanslagen wanneer Osama bin Laden zou omkomen bij de oorlog tegen terrorisme. De Verenigde Staten hopen dat Bin Laden gisteren om het leven is gekomen bij een alles verwoestend bombardement van een grottencomplex in Afghanistan.

Een zogeheten 'Daisy Cutter'-bom werd afgeworpen op de vermoedelijke schuilplaats van Bin Laden in de bergen bij de Oost-Afghaanse plaats Tora Bora. De Daisy Cutter is de zwaarste conventionele bom ter wereld. Tot 600 meter in de omtrek wordt alles door de bom vernietigd. Het Pentagon kon gisteravond nog geen uitsluitsel geven over de identiteit van de doden in het getroffen complex. "Hopelijk was hij daar nog", zo verklaarde admiraal John Stufflebeem over Bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen in de VS waarbij vandaag precies drie maanden geleden meer dan 3000 doden vielen.

Een plaatselijke commandant, Hazrat Ali, zei gisteren dat "een Afghaanse gevangene ons zijn aanwezigheid in Tora Bora heeft bevestigd".

Wraak

Inlichtingendiensten vrezen dat Bin Ladens dood te zijner tijd gewroken zal worden met een nieuwe reeks aanslagen. Eén van zijn ex-vrouwen, Sabiha, heeft verklaard dat Bin Laden zijn zoons opdracht heeft gegeven hem te doden voordat hij gevangen kan worden genomen. Volgens Sabiha zal dit het teken zijn voor gelijktijdige aanslagen op het Capitool in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs.

Bin Laden (44) werd afgelopen zondag een direct doelwit van het Pentagon nadat betrouwbare inlichtingen waren ontvangen over zijn verblijfplaats, verklaarde admiraal Stufflebeem.

Zo'n duizend Al-Qaeda-troepen, die na de aanhoudende bombardementen op Tora Bora zijn gevlucht, zouden zich hebben teruggetrokken in een verlaten bergdorp bij de grens met Pakistan voor een laatste, allesbeslissende veldslag.

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, verklaarde gisteren dat de antiterreuroorlog in Afghanistan mogelijk nog maanden in beslag kan nemen.

Washington is er inmiddels van overtuigd dat het slotoffensief, dat dit weekeinde begon, zal leiden tot de arrestatie of dood van Bin Laden en zijn aanhangers van zijn terreurbeweging Al-Qaeda.

De Afghaanse troepen temperen het optimisme. Een legeraanvoerder, Haji Zahir, die met 500 man gisteren Al-Qaeda strijders verdreef uit de nabij Tora Bora gelegen Milawa-vallei, zei gisteren dat "ze het in de grotten lang kunnen uithouden, dat is ons grootste probleem". Hij tekende er echter bij aan dat een vluchtweg via de smokkelroutes in het grensgebied met Pakistan, nabij de plaats Paranchinar, niet in de rede ligt. "De passen zijn dichtgesneeuwd, wij beheersen de smokkelpaden", zei Ali.

De CIA heeft waardevolle informatie ontvangen van de vorige week gevangen genomen Amerikaan John Walker die aan Taliban-zijde meevocht. Walker, die in de nabijheid van Bin Laden is geweest, zou inlichtingen hebben verstrekt over de samenwerking tussen de Taliban en de terroristen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.