De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Annan pleit voor de mens
bij aanvaarding Nobelprijs

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De laureaten van de Nobelprijs voor de vrede worden na de prijsuitreiking in Oslo ontvangen door de Noorse koninklijke familie. (Foto: EPA)
OSLO - Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft gisteren de honderdste Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen met een hartstochtelijk pleidooi voor de mensheid en voor het menselijk individu.

Vanzelfsprekend blijft de wereldorganisatie in de eenentwintigste eeuw streven naar verbetering van de wereld, zei hij gisteren in Oslo. De hoofddoelen daarbij zijn uitbanning van oorlog en armoede en bevordering van de democratie. Maar, zei hij met nadruk: "Wie een leven redt, redt de mensheid".

Annan is na wijlen Dag Hammarskjöld de tweede VN-leider die de Vredesprijs heeft gekregen.

Opvallend in het betoog van de 63-jarige Ghanees, die de prijs (en het bedrag van 2,3 miljoen gulden) deelt met zijn hele organisatie, was dat hij zich verzette tegen misbruik van de souvereiniteit van de landen, misschien wel de basis van de VN.

Die souvereiniteit wordt al te vaak misbruikt bij pogingen, grove schendingen van de mensenrechten te negeren. "Wat begint met het schenden van de rechten van een enkel mens, eindigt meestal in een ramp voor hele volkeren", sprak hij waarschuwend.

Annan stond ook stil bij de gruwelen van de 11e september. "Als wij nu beter en verder kunnen kijken, zullen wij beseffen dat de mensheid ondeelbaar is. Nieuwe bedreigingen maken geen onderscheid tussen rassen, landen of geloven. Een nieuwe onzekerheid is in elk brein doorgedrongen, ongeacht welstand of status", aldus de secretaris-generaal.

Ter onderstreping van zijn woorden werd het feest in Oslo beschermd door honderden gewapende politieagenten en vlogen straaljagers op patrouille boven Oslo.

Voor de plechtigheid waren alle nog in leven zijnde Vredesprijs-laureaten uitgenodigd. Aanwezig waren onder anderen Lech Walesa en Desmond Tutu. PLO-leider Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres lieten zich verontschuldigen.

Na afloop zei Annan dat hij het "onverstandig" zou vinden als de Verenigde Staten hun anti-terreurcampagne zouden uitbreiden tot een aanval op Irak.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm werden gisteren de overige Nobelprijzen uitgereikt, onder anderen aan de Britse schrijver V.S. Naipaul. De voorzitter van het Zweedse Nobelprijscomité, Horace Engdahl, prees hem als "een ontdekkingsreiziger an maatschappijen".

(Reuters/AP/ANP)
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.