De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Banken: Meldingswet
transacties belachelijk

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Nederlandse banken melden bij de overheid steeds vaker verdachte handelingen van hun rekeninghouders. Dit jaar rapporteren zij een recordaantal van 65.000 transacties waaraan een luchtje zou kunnen zitten. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar en meer dan in alle overige Europese landen bij elkaar. De banken geven de schuld aan de overheid, die volgens hen onzinnig strenge regels oplegt.

De meldingenexplosie in ons land mag volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) niet toegeschreven worden aan een plotselinge toename van het aantal criminele transacties of bijvoorbeeld pogingen om zwart geld kwijt te raken voor de komst van de euro.

De oorzaak zit hem veel eerder in de groeiende economische bedrijvigheid in combinatie met onzinnig strikte wetgeving, zo menen de bankiers.

Spaargeld

Banken en andere financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om transacties te melden die mogelijk niet in de haak zijn. In de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT), oorspronkelijk bedoeld om de financiële handel en wandel van drugshandelaren en andere criminelen in beeld te krijgen, staan de situaties genoemd waarbij banken aan de bel moeten gaan hangen.

Buitenland

Een van de belangrijkste daarvan is het doen van contante stortingen van 25.000 gulden of meer. Ook overmakingen naar het buitenland vallen sinds kort onder de noemer 'verdacht'.

Daarnaast staan er in de wet minder heldere aanwijzingen die de bank verplichten tot melding, zoals bij transacties die niet passen in het 'normale patroon' van de betrokken rekeninghouder.

"Het wordt tijd dat een aantal onzinnige indicatoren uit de wet geschrapt worden", stelt Hein Blocks, directeur van de NVB. "Er zijn landen bij waar per jaar slechts 300 meldingen gedaan worden. Maar daar zie je dan ook 300 rechtszaken uit voortkomen. Ik zou willen dat wij er zoveel scoorden", aldus Blocks.

Bejaarden

Ook een toenemend aantal bejaarden dat in de afgelopen maanden hun spaargeld bij de bank kwam storten, met de komst van de euro in het achterhoofd, heeft volgens de NVB geleid tot een toename van het aantal meldingen van 'verdachte' transacties.

Veel ouderen hebben hun spaargeld jarenlang buiten het zicht van de fiscus willen houden, en zien zich nu genoodzaakt om grote stortingen te doen. "De afstortende bejaarden vallen zó op, dat we voorstellen om het bezit van een looprekje als MOT-indicatie in te voeren", grapt een NVB-medewerker.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.