AMSTERDAM - Nederlandse banken melden bij de overheid steeds vaker verdachte handelingen van hun rekeninghouders. Dit jaar rapporteren zij een recordaantal van 65.000 transacties waaraan een luchtje zou kunnen zitten. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar en meer dan in alle overige Europese landen bij elkaar. De banken geven de schuld aan de overheid, die volgens hen onzinnig strenge regels oplegt.
De meldingenexplosie in ons land mag volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) niet toegeschreven worden aan een plotselinge toename van het aantal criminele transacties of bijvoorbeeld pogingen om zwart geld kwijt te raken voor de komst van de euro.
De oorzaak zit hem veel eerder in de groeiende economische bedrijvigheid in combinatie met onzinnig strikte wetgeving, zo menen de bankiers.
Spaargeld
Banken en andere financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om transacties te melden die mogelijk niet in de haak zijn. In de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT), oorspronkelijk bedoeld om de financiële handel en wandel van drugshandelaren en andere criminelen in beeld te krijgen, staan de situaties genoemd waarbij banken aan de bel moeten gaan hangen.
Buitenland
Een van de belangrijkste daarvan is het doen van contante stortingen van 25.000 gulden of meer. Ook overmakingen naar het buitenland vallen sinds kort onder de noemer 'verdacht'.
Daarnaast staan er in de wet minder heldere aanwijzingen die de bank verplichten tot melding, zoals bij transacties die niet passen in het 'normale patroon' van de betrokken rekeninghouder.
"Het wordt tijd dat een aantal onzinnige indicatoren uit de wet geschrapt worden", stelt Hein Blocks, directeur van de NVB. "Er zijn landen bij waar per jaar slechts 300 meldingen gedaan worden. Maar daar zie je dan ook 300 rechtszaken uit voortkomen. Ik zou willen dat wij er zoveel scoorden", aldus Blocks.
Bejaarden
Ook een toenemend aantal bejaarden dat in de afgelopen maanden hun spaargeld bij de bank kwam storten, met de komst van de euro in het achterhoofd, heeft volgens de NVB geleid tot een toename van het aantal meldingen van 'verdachte' transacties.
Veel ouderen hebben hun spaargeld jarenlang buiten het zicht van de fiscus willen houden, en zien zich nu genoodzaakt om grote stortingen te doen. "De afstortende bejaarden vallen zó op, dat we voorstellen om het bezit van een looprekje als MOT-indicatie in te voeren", grapt een NVB-medewerker. |