De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Sprankje hoop in de
SER over een
nieuw wao-bestel

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Bij de onderhandelaars in de Sociaal-Economische Raad (SER) heerst een sprankje hoop dat er toch nog een akkoord over de wao kan worden gesloten. Maar als dat er op z'n vroegst in december of waarschijnlijker januari komt, is dit SER-advies niet meer bruikbaar voor het huidige kabinet. De SER richt zich dan ook op de nieuwe coalitie die na de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2002 tot stand komt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Wijffels .... kroonleden gaan vierkant achter sociale partners staan....
Belangrijk voor werkgevers en werknemers, die lange tijd lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan, is het signaal dat SER-voorzitter Wijffels onlangs achter de schermen heeft afgegeven. Bij de sociale partners was onvrede ontstaan door de opstelling van kroonlid en VVD'er Robin Linschoten, die een SER-advies op basis van het plan van de commissie-Donner bij voorbaat afschoot. Wijffels heeft laten weten dat de kroonleden vierkant achter de sociale partners gaan staan als deze onderling overeenstemming hebben bereikt. De enige uitzondering zal wellicht Linschoten zijn, wat dan bij wijze van 'voetnoot' onder het SER-advies zal komen te staan.

Overigens is de kans dat het tot een vrijwel unaniem advies komt, ongeveer even groot als de kans dat de zaak alsnog "in elkaar dondert'', zoals ingewijden zeggen. Werkgevers en werknemers werken aan een variant op het plan-Donner, maar er zijn momenteel nog te veel 'losse einden' om te kunnen spreken van een naderend akkoord. Belangrijk is wel dat is afgesproken dat de wao-keuring in publieke handen blijft, namelijk van de grote 'uitkeringsfabriek' die ontstaat na de samenvoeging van de huidige vijf uitvoeringsinstellingen werknemersverzekeringen. De werkgevers wilden de wao-keuring eerst in private handen brengen, maar de vakbeweging vreesde dat zieke werknemers op die manier zouden worden onderworpen aan de tucht van de markt. Inmiddels hebben de werkgevers dit idee laten varen om het gesprek met de vakbeweging weer op gang te krijgen.

Dat is gelukt, zij het dat alle gesprekken tot nu toe voornamelijk informeel waren. Vooral het werkgeversverbond VNO-NCW en de vakcentrale FNV hebben de afgelopen weken vele onderonsjes gehad. Daarbij is op tafel gekomen dat er een soort 'drietrapsraket' van de toekomstige wao-indeling kan worden gemaakt. Donner reserveert de wao alleen voor zieke of gehandicapte werknemers die geen zicht meer hebben op genezing en daardoor nooit meer kunnen terugkeren op de arbeidsmarkt. Alle overige gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten volgens Donner in dienst van hun baas blijven en gedurende een reïntegratieperiode van twee jaar aan ander werk worden geholpen.

VNO-NCW en FNV opperen het idee drie groepen te creëren: werknemers die tot 50% arbeidsongeschikt raken, blijven tegen hun normale salaris in dienst van de baas, eventueel met aangepaste voorzieningen. Werknemers die 50 tot 80% arbeidsongeschikt worden verklaard, gaan een reïntegratieperiode van twee jaar in om een andere baan te vinden. Voor het gedeelte dat zij arbeidsongeschikt zijn, krijgen zij 70% van hun loon, eventueel aangevuld via een verzekering. Komt er geen nieuwe baan, dan gaan zij eerst de ww en daarna een 'aangeklede' bijstand in. De 'echte' wao'ers moeten dan een uitkering krijgen van 75 of 80% van hun salaris.

Maar de andere partijen in de SER, zoals de ondernemersorganisatie MKB-Nederland en de vakcentrales CNV en Unie MHP, hebben elk afzonderlijk allerlei bezwaren tegen dit voorstel. Zo vreest MKB dat het rendement van bedrijven klappen kan oplopen als zij de 'kleine' arbeidsgehandicapten in dienst moeten houden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.