De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KONINKLIJKE OLIE EN KLM HERSTELLEN; LANDIS STIJGT MET 23%
Optie-expiratie
stuwt de AEX

   
 

AMSTERDAM - Het aflopen van de november-opties zorgde er gistermiddag voor dat de AEX-index voor de tweede keer sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten boven de 500 punten sloot. Vooral door de aankoop van stukken in 'zwaargewicht' Koninklijke Olie werd de beursgraadmeter over de psychologisch belangrijke grens geduwd.

De AEX-index sloot uiteindelijk 7,21 punten (oftewel 1,5%) hoger op 504,65. De Midkap noteerde 13,30 (3,1%) in de plus op een slot van 444,43.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4% gekrompen. Het is voor het eerst sinds negen jaar dat de economie van ons land terugloopt.

Handelaren op het Damrak trokken zich gisteren echter weinig aan van de sombere macro-economische cijfers. Op de Amsterdamse beurs viel Koninklijke Olie op met een koersstijging van 3,3% op 53,65. Naast sterke vraag vanuit de optiewereld om daarmee de AEX-index boven de 500 punten te laten uitkomen, herstelde het fonds ook van de klappen die het eerder deze week opliep als gevolg van de relatief lage olieprijs.

KPN was eveneens een sterke stijger met een winst van 9,5% op 6,90. In het laatste uur van de handel werd bekend dat het telecomconcern een sociaal plan was overeengekomen met de vakbonden. Het plan beperkt het aantal gedwongen ontslagen tot 2800. ABN Amro steeg met 1,0% naar 18,79. De club van Rijkman Groenink verkoopt de consumentenactiviteiten in Chili en Venezuela aan respectievelijk Bank Boston en Banco del Caribe.

De andere financials eindigden verdeeld. ING (+0,3% op 30,10) en Aegon (+0,2% op 29,50) sloten hoger, terwijl Fortis (-0,4% op 28,90) de dag met verlies moest afsluiten.

UPC klom met 20,4% naar 0,59. Het met torenhoge schulden worstelende kabelconcern werkt aan het herstructureren van de balans. Het UPC-bestuur heeft deze week echter laten doorschemeren dat het wachten voorlopig is op een wenk vanuit Denver. Daar zetelt namelijk Liberty Media, indirect meerderheidsaandeelhouder in UPC. Naast het indirecte meerderheidsbelang is Liberty Media-baas John Malone ook één van de belangrijkste schuldeisers van UPC. Zonder instemming van Malone lijkt er dus geen oplossing mogelijk voor de kabelonderneming.

Philips eindigde 1,4% hoger op 32. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee maant in het Philips-huisorgaan Mondial de ruim 200.000 medewerkers met spoed extra op de kosten te besparen. "De afgelopen jaren hebben we het aantal divisies teruggebracht van twaalf naar zes. Maar onze overheadkosten zijn niet overeenkomstig teruggebracht", stelt de topman vast.

In de Midkap was Landis de absolute uitblinker met een winst van 23,1% op 3,25. Deze krant meldde gisteren dat de Utrechtse automatiseerder belangstelling heeft om de 2200 zendmasten van KPN over te nemen. KLM profiteerde van een opwaardering van de Europese luchtvaartsector door zakenbank UBS Warburg. De Midkapper won 13,9% op 13,78.

Besi steeg met 15,0% naar 9,60, nadat het had bekendgemaakt uit de verlieslijdende joint venture met Possehl te stappen. In het vierde kwartaal neemt de Drunense chipfabrikant een last van ongeveer 7 miljoen, voornamelijk vanwege het aandeel in het verlies van de gezamenlijke onderneming.

In de lokale markt maakte Aino bekend in het derde kwartaal dieper in de verliezen te zijn gedoken. Het fonds werd afgestraft met een koersdaling van 14,1% op 1,40.

Ook Via Networks zag het verlies in het derde kwartaal oplopen, en wel met 8,7% naar $26,2 miljoen. Het internetfonds verloor 1,9% op 1,03.

Magnus sloot 1,5% in de plus op 1,32. Nabeurs gaf het bedrijf echter een winstwaarschuwing af. De automatiseerder verwacht dit jaar te moeten afsluiten met een verlies van 1 miljoen tot 1,5 miljoen. Magnus schrapt zestig banen.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.