De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PROEFPROCESSEN MOETEN ONDEUGDELIJK ADVIES UITROEIEN
Kleine beleggers
verenigen zich in
strijd tegen banken

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
SBE-oprichters Wil Metselaar (links) en Adriaan Nagtegaal: gedupeerde beleggers denken ten onrechte dat zij het enige slachtoffer zijn. (Foto: Bob Friedlander)
AMSTERDAM - Twee gedupeerde particuliere beleggers uit Zeewolde zijn het zat. De 'kleine man', met enkele tonnen aan belegd vermogen, dreigt volgens hen financieel ten onder te gaan door het disfunctioneren van de gemiddelde beleggingsadviseur. Van schade claimen komt niks terecht. In tegenstelling tot écht vermogende aandelenbezitters, kan de groep bescheiden investeerders zich geen dure advocaat veroorloven om de strijd met de machtige banken aan te gaan. Daarom besloten zij onlangs tot oprichting van de Stichting Belangenbehartiging Effectenbezitters. Oftewel: proletarische beleggers aller landen verenigt u!

Sinds de terugval op de aandelenbeurzen medio 2000, regent het klachten over banken en beleggingsinstellingen. Particuliere beleggers hebben de waarde van hun aandelenportefeuilles zien verdampen tot een schim van hun oorspronkelijke inleg. Niet de krimpende markt, maar adviseurs krijgen hiervan meestal de schuld. De gemiddelde kwalificatie van de beleggingsadviseur liegt er dan ook niet om: in het gunstigste geval worden het knoeiers genoemd, met adviezen die uitsluitend voor henzelf of hun werkgever lucratief zijn.

Wil Metselaar (54), één van de initiatiefnemers van de Stichting Belangenbehartiging Effectenbezitters (SBE), kan er over meepraten. Na de verkoop van zijn bedrijfje, drie jaar geleden, besloot hij de opbrengst daarvan te beleggen. De beleggingsadviseur van 'een exclusieve bank' tot wie hij zich wendde, adviseerde hem het geld in aandelen te steken (uit angst voor juridische repressailles wil Metselaar de naam van de bank niet noemen). Ondanks zijn geuitte wens om daarbij risicomijdend te werk te gaan, werd zijn geld juist voor driekwart in risicovolle technische bedrijven gestopt. Dat heeft hij geweten. "Inmiddels zit ik met een verlies van 265.000. Dat is maar liefst 40% van mijn oorspronkelijke inleg", zegt Metselaar met een verongelijkt gezicht.

De kwaliteit van de beleggingsadviseurs is bedroevend laag, meent ook zijn accountant Adriaan Nagtegaal (38), met wie hij onlangs het besluit nam om de belangenvereniging op te richten. "Zo kreeg ik laatst een brochure toegestuurd van de bank over hun nieuwe beleggingsfonds. Vervolgens belde mijn adviseur met het advies om daar op in te schrijven. 'Echt iets voor jou', stelde hij. Toen ik een dag later terugbelde om te zeggen dat ik er toch maar vanaf zag, kreeg ik zijn collega aan de lijn. Die noemde het een verstandig besluit om het te laten passeren. Wat moet je nou met zulke adviezen? Het blijkt dat ze gewoon een reeks klanten bellen om zo'n fondsje volgestort te krijgen", verzucht Nagtegaal.

Ookwilde hij op een bepaald moment aandelen Sun Microsystems kopen. "Mijn adviseur wilde daar niet aan. Het fonds stond niet op het lijstje dat hij van de bank verstrekt had gekregen, dus aankopen kon niet, wat hem betreft. Ik drong er toch op aan, en achteraf bezien is dat het best presterende aandeel in mijn portefeuille geweest."

De twee willen met het oprichten van de SBE een vuist maken namens gedupeerde effectenbezitters die nu vaak niet verder komen dan het indienen van een klacht. "Mensen waarvan ik weet dat zij in hetzelfde schuitje zitten als wij, schamen zich voor hun situatie en denken dat zij een uitzondering vormen. Maar in mijn directe omgeving ken ik er al een stuk of tien. In het hele land zal het dus zeker om enkele duizenden gedupeerden gaan", vermoedt Nagtegaal.

"We willen proefprocessen gaan voeren namens de leden, om banken veroordeeld te krijgen wegens nalatigheid of zelfs wanbeleid. Ons doel is niet alleen om er een schadevergoeding voor de betrokken belegger uit te slepen. Evenzeer willen we bewerkstelligen dat beleggingsadviseurs zich in de toekomst meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen werkzaamheden, en niet simpelweg handelen als een verkoopinstrument van de bank. De vrijblijvende opstelling van de adviseur moet worden omgebogen in betrokkenheid. Dat lukt alleen met toepasselijke jurisprudentie en de daaruit voortvloeiende regelgeving", zegt Nagtegaal.

De daadwerkelijke oprichting van de SBE volgt pas als er zich ten minste vijfhonderd potentiële leden hebben aangemeld. "Alleen met flink wat geld in kas is de stichting in staat om gespecialiseerde advocaten in te huren en de strijd aan te binden met de banken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.